WeekendwijsheidRenske de Greef

‘Doe je katten een clownskraag om’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week schrijver en columnist Renske de Greef, wier nieuwe boek Gewoon even optimaal genieten net uit is. 

Beeld Jan Willem Kaldenbach

Renske de Greef (36): ‘Je denkt altijd over je eigen katten dat ze superzoete bolletjes fluff op pootjes zijn. Alsof het enige wat ze doen is hun wollige pluisbuik aan je tonen om geaaid te worden en in je schone was gaan liggen. Je staat er niet bij stil dat als ze de deur uit gaan, ze veranderen in bloeddorstige moordmachines. Mijn twee katten, Kees en Pootjes, gaan ook graag de deur uit. Toen ik daar een column over schreef, attendeerde een lezer me erop dat katten verantwoordelijk zijn voor een flink deel van de vogelsterfte in Nederland. Ook van de beschermde soorten. Nu denk ik niet dat Kees zomaar een grutto kan grijpen in Amsterdam, maar ik vond het toch wreed. We hebben een enorme dichtheid van roofdieren gecreëerd, die we naar buiten laten onder het mom van ‘Ach, die Poekie doet niemand kwaad’.

‘Natuurlijk kun je je kat een halsband met een belletje eraan omdoen, maar het lijkt me zo vervelend als je bij elke stap die je zet geluid maakt. Dat wil ik ze niet aandoen. Diezelfde lezer mailde dat er een alternatief is op het belletje: een kattenhalsband met een felgekleurde kraag. Vogels merken die kleuren meteen op, en vliegen weg als de kat te dichtbij komt.

‘Kees en Pootjes hebben nu dus allebei een gekleurde kraag om, waardoor ze eruitzien alsof ze thuishoren op een discoversie van een schilderij van Rembrandt. Het lijken net prinsjes. Ik vraag me soms af of ze vaak uitgelachen worden door andere mensen of katten. Het liefst zou ik ze gewoon streng opvoeden, zodat ze nooit een vogel pakken. Maar zo werkt het niet. Je stuurt een roofdier met een volle maag de natuur in, waardoor het geen onrust kent en nog beter kan jagen. Als een clownskraag helpt om doodslag door poezen tegen te gaan, doe ik ze die graag om.’

Meer over