WEEKENDWIJSHEIDIlja Gort

‘Doe gewoon wat je vriendin zegt, je wordt er een vriendelijker en zinniger mens van’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week wijnboer en schrijver Ilja Gort.

null Beeld Caroline d'Hollosy
Beeld Caroline d'Hollosy

Ilja Gort: ‘Ik heb een klein inzicht opgedaan dat voor mij van groot belang is gebleken: ik moet gewoon doen wat mijn vriendin zegt. Telkens als we een dispuutje hebben, borrelen er allerlei tegenargumenten bij mij naar boven. Helaas heb ik de neiging die ook te uiten. Dan begin ik steeds een zin met ‘ja, maar’, en ‘kijk nou eens daarnaar’, maar als de discussie is gezakt blijkt zij altijd gelijk te hebben. Ineens kwam bij mij het besef dat ik gewoon moet ophouden met denken dat ik het beter weet.

‘We zijn al achttien jaar samen, maar dit inzicht is pas een paar weken geleden tot mij gekomen. Ik heb dus bijna twee decennia lang weerstand geboden en met veel bravoure argumenten op tafel gelegd. Een tijd geleden hadden we bijvoorbeeld een hoog oplopende discussie over wanneer een limoen rijp is. Ik was ervan overtuigd dat een limoen op z’n lekkerst is als-ie geel is, niet groen. De wijnboerenminnares, mijn vriendin Caroline d’Hollosy, beweerde het tegenovergestelde. Ze zocht het op en bleek het goed te hebben. Natuurlijk heb ik het ook weleens bij het rechte eind, maar dan gaat zij er makkelijk in mee en ontstaat er ook geen probleem. Dat is een kracht.

‘Ik besefte na een langdurige discussie over hoelang je vis in de vriezer kunt bewaren dat ik moet stoppen met tegenstribbelen, en me moet overgeven aan haar magistrale geestelijke overwicht. Vrouwen zijn namelijk niet alleen slimmer maar ook gevoeliger dan mannen. Daartegen ben je kansloos als man, als banaanetende aap. Ik hoop dat anderen zich dat sneller realiseren dan ik. Je wordt er een vriendelijker en zinniger mens van.’

Meer over