Dode bij betoging van Albanezen in Tsjechië

Bij een gewelddadige confrontatie tussen betogende Kosovaren en Serviërs in Praag is maandagavond een 39-jarige man, vermoedelijk een Kosovaar, doodgeschoten....

De demonstratie in het centrum van Praag was georganiseerd door vier Tsjechische mensenrechtengroepen en vertegenwoordigers van in de Tsjechische hoofdstad wonende etnische Albanezen. De bijeenkomst bracht rond de vierhonderd mensen op de been.

Later voegde zich een kleinere groep Serviërs bij de betogers, waarna schermutselingen uitbraken, waarbij twee personen licht gewond raakten. Te midden van het handgemeen trok een man een wapen en schoot een van de demonstranten dood.

In de Griekse stad Thessaloniki werd gisteren door meer dan tienduizend mensen gedemonstreerd bij het Amerikaanse consulaat. De betogers gooiden met eieren, yoghurt en stenen naar het pand. Vlaggen van Amerika en Duitsland werden verbrand uit protest tegen de bombardementen die de NAVO nu al bijna een week uitvoert op Joegoslavië.

In Lissabon demonstreerden gisteren ruim vierhonderd mensen voor de Amerikaanse ambassade. De betogingen in Griekenland en Portugal verliepen verder rustig.

Meer over