Documentaire onthult niets over mogelijke complottheorie 'Rabbijnen wilden Rabin dood'

De rabbijnen die Yigal Amir hebben gezegend voordat hij premier Rabin vermoordde, moeten worden vervolgd. 'Het is een schandaal dat ze nog steeds vrij rondlopen', aldus Yossi Sarid, voorzitter van de linkse Meretz-partij....

Van onze verslaggever

Ben Haveman

JERUZALEM

Sarid hekelde de regering-Netanyahu die tot dusver niets tegen de rabbijnen heeft ondernomen. Verbazingwekkend is dat overigens niet: minister van Justitie Tzahi Hanegbi onderhield hartelijke betrekkingen met extremisten die bij de haatcampagne van de huidige regeringspartij Likud betrokken waren. Voor de documentaire Met ontzetting deelt de Israëlische regering mede dat.. filmde maker Michael Karpin bij de ouders van de moordenaar thuis toen Amir zijn wekelijkse telefoongesprek met hen mocht voeren. Daarin zei Amir dat orthodoxe rabbijnen hun toestemming tot liquidatie van Rabin gaven op grond van oude halachische wetten: wie joods land weggeeft, is een afvallige en handelt in strijd met de Tora en verdient de doodstraf.

De documentaire verschafte overigens geen nieuwe gezichtspunten voor een complottheorie à la Kennedy. Amir zei kort na de ondertekening van de Oslo Vredesakkoorden tot zijn daad te zijn gekomen.

Vergeefs hebben tegenstanders, onderwie de minister van Justitie zelf, bij het Hooggerechtshof geprotesteerd tegen uitzending van de film. Lea Rabin, de weduwe van de vermoorde leider, zei gisteren: 'Uit dit protest blijkt zonneklaar dat zulke mensen zich niet lekker voelen als hen een spiegel wordt voorgehouden'. Rabins 41-jarige zoon Yuval meende bitter dat gerechtigheid ver is te zoeken nu de verantwoordelijke bewindslieden geen conclusies uit de documentaire trekken.

Meer over