Dit zijn de beste Nederlandse restaurants van 2016

Is uw voornemen voor 2017 om vaker uit eten te gaan? Dan zijn dit de beste restaurants van 2016 (in willekeurige volgorde). Mac van Dinther ging u voor en recenseerde ze.

null Beeld null

Savage

Spiksplinternieuw restaurant in Rotterdam waar een stel jonge koks helemaal uit hun dak gaan. Denk aan rauwe mossel met appelsorbet, kotelet van schol, geserveerd op de graat, en parfait van maanzaad met vinaigrette van olijfolie en verveine. No waste en weergaloos lekker. Inrichting Scandinavisch, tafeltjes onder de (nep)boom.

Savage

Schiedamse Vest 14
Rotterdam
restaurantsavage.com

Tribeca Beeld null
Tribeca

Tribeca

Heette voorheen Boreas (had 2 Michelinsterren), werd dit jaar overgenomen door chef-kok Jan Sobecki (voorheen Chapeau! in Bloemendaal, ook 2 sterren) en kreeg in de nieuwste Michelingids prompt twee sterren terug. De inrichting is wat stijfjes, het eten mag af en toe ook best gewaagder, maar aan de perfectie kan menig kok een puntje zuigen. Rauwe makreel met geraspte geitenkaas was wat ons betreft dé vondst van 2016.

Tribeca (****)

Jan Deckersstraat 7
Heeze
Restaurant-tribeca.nl

Recensent Mac van Dinther at bij Tribeca in Heeze, waar wordt uitgekeken naar de nieuwe Michelingids. Tribeca heeft de aanzet, maar mag gerust iets gewaagder.

Restaurant Tribeca Beeld null
Restaurant Tribeca

De Haan

Een culinaire one-man show. Kok Dennis de Haan doet het allemaal in zijn eentje. Hij kookt en brengt de borden rond, gasten schenken zelf hun glaasje in. Uit dat eenmanskeukentje komen fantastische gerechten zoals salade van noordzeekrab en kabeljauw, schol met saus van zeewier en bacon en in kamille gestoofde prei. Als toetje Groningse krentjebrij 2.0. Daar waren we stil van. Dennis leerde het vak in beroemde sterrenrestaurants. Geen wonder dus.

De Haan (****)

Aweg 4
Groningen
restaurantdehaan.nl

Recensent Mac van Dinther at bij restaurant De Haan in Groningen. Geen bediening en prachtige gerechten bij De Haan.

Restaurant De Haan. Beeld null
Restaurant De Haan.

L'Ami Jac

Was Amberes, werd dit jaar omgedoopt tot 'l Ami Jac, genoemd naar eigenaar-kok Jac Rijks. 'Bistro Robuste' heet de nieuwe formule. Core business: Vijfde Kwartier. Kalfshersenen tartaar, kalfszwezerik, tong en nier. Dat krijg je (bijna) nergens meer in Nederland (nu de Gulle Waard in Winterswijk dicht is). Hulde dus voor Vriend Jac.

L'ami Jac

Burgemeester Reigerstraat 29
Utrecht
lamijac.nl

Quarz

Nicky Quarz en zijn vrouw Michèle verhuisden van het Dijkhuisje in Flevoland naar het Lagerhuys, een mooi oud pand in Muiderberg dat werd omgebouwd tot een moderne wijn- en foodbar. Moderne keuken op en top: avontuurlijk, creatief. Aspergekoppen met aardappeltjes in wolken van gerookt melkschuim: opwindend.

Quarz (****)

Dorpsstraat 29
Muiderberg
restaurantquarz.nl

Mac van Dinther at bij Restaurant Quarz in Muiderberg. Quarz in Muiderberg is een aanwinst voor Nederland.

Restaurant Quarz Beeld null
Restaurant Quarz

De Loohoeve

Jeroen en Marleen Brouwer vormen een kokend jong stel dat zijn avontuur beproeft in Schoonloo. Dat ligt in Drenthe. Weg met de gezapigheid is het motto. Marleen bedient vrijpostig, Jeroen kookt op een manier waar het plezier van af spat. Avocado met snijboonjus, asperges met zolderspek. Goed in groente.

De Loohoeve (****)

Hoofdstaart 20
Schoonloo
deloohoeve.nl

Mac van Dinther at bij De Loohoeve in het Drentse Schoonloo. Hier geen plattelandse gezapigheid. Loohoeve biedt remedie tegen plattelandse gezapigheid.

Restaurant Loohoeve Beeld null
Restaurant Loohoeve

Choux

Een van die andere opwindende nieuwe tenten in Amsterdam (naast Breda en Kaagman & Kortekaas). Zit op de begane grond van een knalrood bedrijfspand voor flexwerkers vlakbij Amsterdam CS. Is goed in groenten. Koolraap met radijs en aardpeerchips, verse doperwten met morieljes, pompoen met geroosterde prei en kliswortel, dat soort werk. De sommelier schenkt louter vins naturels. Een keer wat anders.

Choux

De Ruyterkade 128
Amsterdam
choux.nl

't Nonnetje

Geen nieuw restaurant - het kreeg vorig jaar al twee sterren. Maar we aten er dit jaar vegetarisch en waren flabbergasted. Spruitenstam gebraden in de oven, bedropen met beurre noisette, aan tafel geserveerd met crème van Opperdoezer Ronde aardappels, appel en schuimige saus van zuurkool. We wisten niet eens dat het kon. Het hele restaurant (dat vlees at) was jaloers op onze tafel. Dat gebeurt je niet vaak als groenteneter. Ook de rest was heel goed.

Het Nonnetje (****)

Vischmarkt 38
Harderwijk
hetnonnetje.nl

Mac van Dinther at vegetarisch bij 't Nonnetje in Harderwijk. Het Nonnetje laat zien dat vlees niet nodig is.

Restaurant 't Nonnetje Beeld null
Restaurant 't Nonnetje

Breda

Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer, bekend van Guts&Glory vielen met hun nieuwe Breda als een komeet de Amsterdamse horeca binnen (ook al omdat Freek het doet met Katja Schuurman). Vóór het derde gerecht hebben we al drie keer hardop gevloekt. Van verrukking. Scheermessen met wilde venkel en Noilly Prat saus; kabeljauw met uiringen en époisses; in verbrande (!) boter gefrituurde bloemkool met Hollandaise gemaakt van boter waar ham in is getrokken, je weet van genot niet waar je moet kijken. We dachten bijna dat Michelin Breda wel meteen een ster kon geven.

Breda (****)

Singel 201
Amsterdam
breda-amsterdam.com

Mac van Dinther at bij Breda, een restaurant in Amsterdam. En wát voor restaurant! Eén hap en we zijn om, bij Breda.

Restaurant Breda. Beeld null
Restaurant Breda.

O&O

Vreemde eend in de bijt, maar absoluut het vermelden waard. We werden getipt door Henk-Jan Smits om naar St. Willibrord te gaan. Daar vonden we een moderne Chinees die de Zuid-Oost Aziatische keuken combineert met de Franse. Opwindend geoculinair overspel zoals Franse eend met Koreaanse kimchi, rogvleugel met Thaise basilicum, Bavette van Wagyu met kokosrijst en pommes dauphine; nooit gedacht dat we die twee ooit op één bord samen zouden zien. Echt Chinees familiebedrijf. Vader en dochter koken, moeder bedient, tweede dochter schenkt wijn. De omweg waard.

O&O (****)

Dorpsstraat 138
St Willibrord
restaurantoeno.nl

Mac van Dinther at bij O&O in St.Willebrord. (We leggen het zo wel uit.) O&O is niet zomaar een dorpschinees.

Restaurant O&O. Beeld null
Restaurant O&O.
Meer over