Dit waren de beste restaurantervaringen uit 2017

Vooropgesteld: 2017 was qua eetplezier iets minder rijk gevuld dan het jaar daarvoor. Toen regende het opwindende nieuwe restaurants als Breda, Choux, De Loohoeve, Tribeca en Savage (inmiddels alweer gesloten, zonde). Hoe dat komt? De economie draait weer op volle toeren, je zou denken dat nieuwe restaurants daarop floreren. Waarschijnlijk is het gewoon toeval. Maar ook in 2017 waren er nog genoeg restaurants om vrolijk van te worden.

Mac van Dinther
De Rozario Beeld Els Zweerink
De RozarioBeeld Els Zweerink

Rijnzicht

Op een zonnige nazomerdag streken we nietsvermoedend neer op het terras van Rijnzicht, een plek waar fietsers aanleggen voor koffie met appeltaart en pannenkoeken. Dat hebben ze nog steeds. Maar wij bestelden het 'Innovatiemenu' en vielen van de ene verbazing in de andere. Knapperige blaadjes van maïs en gebrande boter, rivierkreeftjes op een basaltkei, drie weken in hooi gerijpte boerderijeend, tarbot tandoori. Twee jonge broers hebben de zaak van hun ouders overgenomen en serveren staaltjes opwindende internationale topgastronomie. Nog nazinderend gingen we op de fiets naar huis. En raakten prompt de weg kwijt.

Sterreschans 15
Doornenburg
www.rijnzicht.nl

Culinair spektakel: gerechten waar geen sterrenrestaurant zich voor zou hoeven te schamen

****
Lees hier de recensie

Rijnzicht Beeld Els Zweerink
RijnzichtBeeld Els Zweerink

Alice

Na onze lovende recensie van Alice (we gaven haar een 9 en riepen haar en passant uit tot het beste Italiaanse restaurant van Nederland) kwam er op internet (Tripadvisor) kritiek: mensen vonden Alice te duur en niet speciaal genoeg. Dat komt, denken wij, doordat Alice niet de traditionele Italiaanse keuken kookt, maar een deftigere variant daarvan. Die is in Nederland tamelijk onbekend. Wij genoten intens van een warm taartje van parmezaan met zoete peer, een volmaakte pompoenravioli met zelfgemaakte varkensworst en passatelli: kruimige pasta van broodkruim, ei en parmezaan met eekhoorntjesbrood. Een triomf van Italiaanse ambachtelijkheid. Over het interieur valt te twisten, over de belichting ook, maar hé: dat hoef je niet op te eten!

Verlengde Hereweg 46
Groningen
www.restaurantalice.com

Mamma Mia! Het beste Italiaanse restaurant van Nederland staat in Groningen

****
Lees hier de recensie

Aan Sjuuteeänjd

We waren het alweer bijna vergeten, maar in het begin van het jaar aten we in Aan Sjuuteeänjd (spreek uit als sjuute-einjd). Een boerderijrestaurant dat zich laat voorstaan op duurzaamheid. Wij aten een voorbeeldig gebraden duifje met amandel en kastanje, een wentelteefje van zoete aardappel met bitter muurkruid, snoekbaars uit het IJsselmeer met saus van Oostmalleke (oude citroenjenever) en een mooie wilde fazant, de bout smeltend zacht gegaard, de borst fijn rosé. Al het wild wordt in de buurt geschoten. Hier wordt gekookt met het hart.

Dorpsstraat 74
Schinnen
www.sjuut.nl

Duif op z'n duurzaamst bij Aan Sjuuteeänjd

****
Lees hier de recensie

De Tuinkamer

In het Drentse Schuinesloot liggen de Prionatuinen: een voorbeeld van de Dutch Wave in tuinieren (laat de natuur vooral zijn gang gaan, hebben wij ervan begrepen). In die tuinen staat een kas waarin Alwin Leemhuis kookt, een leerling van grootmeester Jonnie Boer. Plantaardig speelt hier de hoofdrol. Denk aan aspergesoep met schuim van vlier en kwark, king crab met bloemkool en kokos, mousseline van nieuwe aardappel met saus van raapsteel (en een streepje rode poon). Over het dessert hebben we het nog lang gehad: gepofte paprika met crème van magnolia, aardbei en chocolade. Een onwaarschijnlijke combinatie, maar helemaal raak. Helaas alleen in de zomer open. Daarbuiten kookt Leemhuis in De Kamer in Slagharen. Ook een aanrader trouwens.

Rondweg 1a
Schuinesloot
www.tuinkamer-priona.nl

Smaakpapillen komen niets tekort in de 'Tuin der Lusten' van de Tuinkamer

****
Lees hier de recensie

De Tuinkamer Beeld Els Zweerink
De TuinkamerBeeld Els Zweerink

De Rozario

Jermain de Rozario was er een van twaalf ambachten en dertien ongelukken (vuilnisman, postsorteerder) tot hij zich toelegde op waar hij echt goed in is: koken. Hij leerde het vak in tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen en begon onlangs voor zichzelf. In Helmond of all places. In De Rozario kookt hij speels, avontuurlijk en origineel. Denk aan kalfstartaar met sap van komkommer, gember en bleekselderij of kreeft met trassi en aardappelschuim, fluffy witte rijst met makreel, aardbeien met rozensiroop en klappersap. Een naam om met vette letters in je culinaire agenda voor 2018 te zetten.

Steenweg 8
Helmond
www.derozario.nl

Noteer maar: naar Helmond voor De Rozario

****
Lees hier de recensie

Imko's Puur Zee

Blij waren we om Imko Binnerts weer te zien, de culinaire veteraan die al sinds de jaren tachtig meedraait aan de top. 60-plusser Binnerts heeft villa De Klughte overgenomen in Wijk aan Zee, waar hij een hotel annex restaurant is begonnen. We aten vis; daar is Binnerts een meester in. Geplette rauwe langoustines met pinknagelgrote bloemkoolroosjes, bloedsinaasappel, kappertjes en hazelnoten. Daarna dikke schijven huisgerookte zalm met briochebrood en een smeuïg omeletje (in een eierdopje). Als hoofdgerecht hadden we geschroeide coquilles met tuinboontjes, asperges en morieljes in een beurre blanc getrokken met goede ibericoham. Wij konden ons geluk niet op. Old cooks never die, they cook until they drop.

Van Ogtropweg 2
Wijk aan Zee
www.imkos.nl

Visfeest bij Imko's Puur Zee

****
Lees hier de recensie

Imko's Puur Zee Beeld Els Zweerink
Imko's Puur ZeeBeeld Els Zweerink

't Amusement

Koks die duurzaam koken - veel met groenten, weinig weggooien - er zijn er zoveel die het zeggen te doen. Maar chef Estée Strooker doet het echt. Alle vis die ze serveerde was duurzaam, het vlees kwam van organen of versmade diersoorten, groenten speelden de hoofdrol. Origineel was het ook nog: kippenlevermousse met dressing van miso en madeira, huzarensalade van gerookte sprot met kweepeer, venkelworst van leghaantjes (onnutte mannetjesdieren uit de eierindustrie), pannacotta van karnemelk met ijs van wei. Een acht voor smaak, een tien voor integriteit.

Roermondsplein 35
Arnhem
www.restaurant-amusement.nl

In 't Amusement wordt gekookt met geweten, en het is nog lekker ook

****
Lees hier de recensie

Daalder

Daalder verloor zijn twee talentvolle koks (Guillaume de Beer en Freek van Noort) die voor zichzelf begonnen (Breda, Guts & Glory) en trok in plaats van hen Dennis Huwaë aan uit de tweesterrenkeuken van Moshik Roth (&Moshik). Zenuwen natuurlijk. Maar toen wij er waren, pakte dat wonderwel uit. In roomboter gebakken coquille met kalamansi (een citrusvrucht) en bloemkool, duivenborst met aardappel-mierikswortelpuree en 'sause diable' (met tabasco), rijstepappudding met kokos en sorbet van Thaise curry. Knusse plek om te zitten ook. Daalder had van ons best een Michelinster kunnen krijgen. Liever dan The Duchess, waar we matig aten en wél een ster kreeg.

Lindengracht 90
Amsterdam
www.daalderamsterdam.nl

Daalder is weer klaar voor de Champions League

****
Lees hier de recensie

Daalder Beeld Els Zweerink
DaalderBeeld Els Zweerink

Elea

De Griek, wie kent hem niet? Tzatziki, moussaka, vette hap met bladerdeeg en geitenkaas, dat is wat we denken te weten van de Griekse keuken. Maar in Elea kookt Tanis Panagakis, een jonge god met een Griekse vader en een Groningse moeder. Die doet het heel anders. Ceviche van koningsvis met schuim van tzatziki en crème van harissa bijvoorbeeld, of poon met de grassige smaak van groene olijf en stifado: draadjesvlees tot een balkje geperst, afgebakken en geserveerd met lauwwarme aardappelsalade. We hebben de nieuwe Griekse keuken ontdekt.

Herenstraat 83-85
Rijswijk

Een avondje Acropolis-op waarvan je bijna met borden gaat smijten

****
Lees hier de recensie

Valenzia

Op het scheiden van 2017 deden we nog een ontdekking: Valenzia, het tweede restaurant van Adrian Zarzo (ex-Librije) in Eindhoven. Het eerste (Zarzo) heeft een Michelinster, Valenzia is laagdrempeliger, meer een moderne bistro. Hier voeren ze de MediterrAsian cuisine: Zuid-Europees met Aziatische invloeden. Het is een vrolijk haasje-over van keukens uit alle windstreken: carpaccio met kimchi, spruitjes met chorizo, varkenswangetjes met citroenmayonaise, Vietnamese loempia's met crispy groenten en grapefruit. Wij beleefden er lol aan.

Stratumseind 103
Eindhoven
www.valenzia.nl

Valenzia Beeld Els Zweerink
ValenziaBeeld Els Zweerink
Meer over