Disgenoot en dressing apart

Eten en seks zijn 'twee van de favoriete oerdriften' van Jacqui Malouf, die op de Amerikaanse tv medeprentatrice is van een programma dat Hot of the Grill heet (op Food Network)....

Jacqui's basis-picknickuitrusting omvat condooms. Ze stipt de 'ongrijpbare alcoholkwestie' aan (sociaal glijmiddel, waken voor 'te nat om te zeuken'). Ging alles naar wens, dan bestaat het morning-afterontbijt uit 'post-coïtale kreeft'. Koopt ze, na drie weken aan één stuk met dezelfde jongen, een centrifuge voor zijn sapjes, ziet ze zijn gretige blik bevriezen.

'Kennelijk betekende elk cadeau met een aan-en uitknop dat niet afkomstig was uit de seksshop, te veel vastigheid.' Tussendoor geeft Malouf recepten. 'Van oesters word ik heet, geef het door. . .' Bij deze.

Het hoge zinkgehalte van de oester bevordert de zaadproductie van de man, schrijft Stefaan Daeninck in zijn Oesterboek – Zilt, zinnenprikkelend en Zeeuws (Lannoo/Terra;euro 19,95), in de onontkoombare alinea's – in een verder informatieve inleiding – over de vermeende lustopwekkende eigenschappen. Steevast valt, ook nu Viagra gemeengoed is, de naam Casanova, 'die er vijftig at per dag' – nog geen auteur tegengekomen die de proef op de som nam en ons deelgenoot maakt na een week met 350 stuks.

Biertje? Kán. Brugse Tripel bij de gefrituurde oesters, maar Daeninck kiest – 'evident duo' – voornamelijk voor moezelwijnen, en die komen toevallig allemaal uit Luxemburg. Waarom? 'Kwaliteit, smaak, geschiedenis, temperament en. . . het is verrassend.' En dat is het. We lezen dat de rosé Crémant van Poll-Fabaire een neus vol rode vruchten bezit en een exotisch mondgevoel met kersen en gepeperde smaaktoetsen. Onalledaags is zwak uitgedrukt voor recepten waarin de oesters een 'Grieks tintje' krijgen, of een 'Gents smaakje' (met Tierentijn-mosterd). Als dessert een combinatie van oesters, aardbeien, nectarines, asperges, geitenkaas en kletskoppen met kruiden (zelf bakken). Veel combinaties met kreeft.

Oesternugg. Schil het limoentje, snijd de schil fijn. Leg de oester in een glas, nootmuskaat (weinig) erop. Bleekselderij (fijngesneden), limoenschilsnippers en wat druppels Tabasco erbij, tomatensap erover, beetje limoensap erdoor.

Meer over