Diodeloos

Zijn er in de laatste drie maanden van het jaar meer kinderen jarig dan in de eerste negen maanden? Te oordelen naar de superdikke catalogus van Intertoys, is Niche geneigd te denken van wel....

De moderne kristal-radio doet denken aan de Philips-ontvanger van een kleine veertig jaar geleden. Het elektronicaconcern bracht begin jaren zestig een radiobouwpakket op de markt onder de naam Pionier. Montageplaten, draadklemmen, variabele condensator, koolweerstand, ferroxcube staaf, wikkeldraad en een germaniumdiode (typenummer OA 79). Een groot deel van Europa lag daarmee open voor de jonge Pionier.

Niche toog met de Crystal Radio anno 1999 opnieuw aan de slag. Sloeg alvast een metalen pijp in de tuin voor de aardleiding en kocht meters koperdraad voor een antenne tussen twee bomen. Stap voor stap de kristal-ontvanger in elkaar zetten. Zodra echter de diode moest worden ingebouwd, bleek deze plotseling volkomen verdwenen.

Op de grond? In de plantenbak? Is kat Frankie ermee op de vlucht geslagen? Tussen armleuning en zitting van de bank werd vervolgens aangetroffen: drie ficusblaadjes, twee paperclips, een tandenstoker, een Parijs' metrokaartje en twee dubbeltjes. Maar nergens een diode. Van de aardbodem verdwenen. Geen kristal-ontvanger voorlopig.

Op de verpakking stond het al. Tussen de 8 en 80 jaar.

Zonder die diode doet Niche er absoluut nóg langer over.

Meer over