Dick Dankers, de man die Nederland aan het design bracht

The Frozen Fountain gaf nieuwe ontwerpers de ruimte. Dick Dankers was het gezicht en aanspreekpunt van de designwinkel aan de Prinsengracht.

Dick Dankers. Beeld Guy Offermans
Dick Dankers.Beeld Guy Offermans

'The Frozen Fountain bracht Nederland aan het design', schreef de Volkskrant in 2002 bij het tienjarig bestaan van de winkel aan de Prinsengracht. Dick Dankers was het gezicht en het aanspreekpunt van de winkel.

'Hij was een vriendelijke, warme gastheer die iedereen wilde zien en spreken', zegt zijn zakenpartner Cok de Rooy. 'Zijn innemendheid was fameus, zijn geduld om te luisteren een verademing en zijn verfijnde humor een bevrijding. Hoe druk het ook was, Dick stond daar ineens en vroeg je welgemeend: 'Hoe is het met je?'. Of het nu de minister was, de filmster of de postbode. Iedereen kreeg met dezelfde aandacht een kopje koffie.'

Dankers overleed 2 maart als gevolg van een noodlottig ongeluk. Hij verdronk in zee toen hij bij zijn dochter was die in Brazilië woont.

Dankers was een kind van de jaren zestig. Na de middelbare school De Mecklenburg in Rotterdam en de sociale academie trok hij de wereld in en reisde door Amerika en Israël. Terug in Nederland opende hij midden jaren zeventig met vrienden De Vredespijp aan de Eerste Van der Helststraat in Amsterdam, een interieurwinkel van vintage en art deco.

The Frozen Fountain

In 1985 opende Dankers een tweede winkel in de Utrechtsestraat: The Frozen Fountain. Daar verkocht hij meubels en zelf ontworpen tapijten en begon de samenwerking met jonge designers. In 1990 won hij de Nederlandse Meubelprijs met een ronde ladekast naar eigen ontwerp. In 1992 kwam een prachtig pand vrij aan de Prinsengracht.

Met de zes jaar oudere Cok de Rooy, een voormalig inkoper van het warenhuis Metz & Co, als partner besloot hij daar een nieuwe zaak te beginnen. In 1992 werd The Frozen Fountain op dat adres geopend, een winkel voor hedendaagse designmeubels en accessoires. Doel was een platform te bieden aan jonge aanstormende ontwerpers. En dat lukte. Piet Hein Eek, Richard Hutten, Scholten & Baijings en Hella Jongerius bereikten via The Frozen Fountain zowel designliefhebbers als trendgevoelige klanten - eerst in de Amsterdamse grachtengordel, later in het hele land en ten slotte ook ver over de grenzen, hoewel ze hun voornamen Dick en Cok in de Engelse taal niet meehadden.

Lage drempel, hoog niveau

Dankers zei dat The Frozen Fountain geen art gallery was, maar een winkel waarin commercie zwaarder woog dan ideologie. The Frozen Fountain kende een lage drempel, iedereen was welkom. Maar dat betekende niet dat Dankers en De Rooy alles accepteerden. De ontwerpen moesten van hoog niveau zijn, relevant en toegankelijk voor een breed publiek. Dankers was het gezicht van de winkel, de man die de klanten te woord stond, De Rooy meer de plannenmaker achter de schermen. De ontwerpen die ze aanboden moesten een relatie hebben met bepaalde stijlperiodes en goed verkoopbaar zijn.

'Onze exposities zijn vanaf het begin baanbrekend geweest', zegt De Rooy. 'Hierbij denken wij aan onder meer de duo-exposities van Tejo Remy en Victor & Rolf, de theatergroep Alex d'Electrique en Henk Stallinga.' Nog steeds is de zaak toonaangevend op designgebied, getuige de recente expositie van de bijzondere lichtobjecten van Piet Hein Eek, met wie De Rooy en Dankers jarenlang samenwerkten.

Dankers deelde zijn leven met journalist Marianne van Dodewaard en heeft twee dochters en een zoon uit zijn eerste huwelijk. Cok de Rooy zal The Frozen Fountain voortzetten.

Meer over