Het Eeuwige LevenSimon Verhoeven (1948-2020)

Diabetesdokter die tot in Afrika artsen opleidde

Hij zette zich in voor betere diabeteszorg in Nederland en, tijdens zijn vakanties, in Kenia. Ook schreef hij boeken over de historie van zijn woonplaats Heerde.

Simon Verhoeven Beeld
Simon Verhoeven

Simon Verhoeven mag de grondlegger van de dia­beteszorg in Nederland worden genoemd. Vele artsen en verpleegkundigen kregen een nascholingscursus van hem, en die volgden ze met plezier.

Hij vertelde de verhalen over deze lastige thematiek met deskundigheid en met humor. ‘Zijn presentaties waren een feest’, vertelt een van zijn cursisten. ‘Hij had prachtige voorbeelden uit zijn eigen praktijk, zoals van boertjes langs de dijk die een te laag suikergehalte hadden’, zegt Bas Houweling, een collega van hem.

Stichting Langerhans

Met onder meer Houweling en Evert van Ballegooie richtte Verhoeven in 2003 de Stichting Langerhans op, genoemd naar de Duitse wetenschapper Paul Langerhans, die ontdekte dat de cellen die het voor de bloedsuikerhuishouding cruciale hormoon insuline aanmaken gegroepeerd zijn in eilandjes in de ­alvleesklier.

Deze stichting ging de diabeteszorg in Nederland structureren. ‘Bij de diabetesbehandeling gaan soms dingen mis in de eerste lijn’, zegt zijn dochter Cathelijne Geervliet-Verhoeven, die in zijn voetspoor is getreden en nu ook in het bestuur van de stichting zit.

Ze noemt als voorbeeld het instellen op insulinetherapie. ‘Als dat niet goed gaat, kan dat op lange termijn leiden tot ernstige complicaties.’ De stichting groeide al snel uit tot een hele organisatie met docenten die aan duizenden mensen in de eerste lijn bijscholingscursussen hebben gegeven. Ook publiceerde Verhoeven verscheidene handboeken voor de behandeling van diabetes-patiënten.

Verhoeven overleed 25 april na een bijna vier weken durende strijd tegen corona in een ziekenhuis in Apeldoorn. Hij woonde ook in deze stad, nadat hij dertig jaar lang huisarts was geweest in Heerde. In 2005 moest hij zijn praktijk opgeven wegens de ziekte van Waldenström (een vorm van lymfeklierkanker). Door deze ziekte was zijn weerstand erg kwetsbaar.

Desondanks behield hij een ­tomeloze energie en deed veel ­vrijwilligerswerk. Ook was hij ­jarenlang mantelzorger voor zijn dementerende vrouw, met wie hij drie kinderen had.

Monument

Zijn vriend Marcel van Westen noemt hem een schoolvoorbeeld van een altruïst voor wie een ­monument zou moeten worden opgericht. ‘Hij leidde tijdens zijn vakanties artsen op in Kenia. Voor de telefoon deed hij net of het daar leuk en gezellig was. Pas later ontdekten we hoe eenzaam hij zich daar moet hebben gevoeld. Maar daar zei hij nooit iets over.’ Zijn dochter wijst op alles wat hij heeft gedaan voor de verbetering van de diabeteszorg in achterstands­wijken in Nederland.

Verhoeven werd geboren in Utrecht. Het gezin verhuisde later naar Maarssen, waar zijn vader hoofdonderwijzer was. Hij had een broer die tandheelkunde ging studeren, terwijl Simon koos voor geneeskunde. Beiden promoveerden, Simon op een proefschrift over de behandeling van diabetes.

In 1975 vestigde hij zich als huisarts in Heerde. Van Westen: ‘Dat had nogal wat voeten in de aarde. De bekende anesthesioloog professor Bob Smalhout trok aan hem voor een opleiding. Maar hij wilde liever huisarts worden.’

In Heerde voelde hij zich als een vis in het water. Behalve dat hij er zijn praktijk had werd hij een ­lokaal historicus. Hij schreef twee boeken over de plaats: Heerde ­bovenal – Jan van Riemsdijk en zijn dorp en Huize Emmanuel – Een niet zo bekend huis in Heerde. Verhoeven was ook een steunpilaar bij de Église Wallonne te Zwolle, waar hij jarenlang diaken was.

Verder was hij onder meer voorzitter van de IJsclub Vosbergen en lid van de Cyclophiles, een fietsclub uit de regio.

Meer over