Deze vakantiebiertjes moet u drinken deze zomer

Omrijden voor deze biertjes is misschien wat te veel gevraagd. Maar als u toch in de buurt bent...

Raymond van der Laan
null Beeld ANP
Beeld ANP

Italië

In 2013 verscheen in Italië een boekje met de titel La Birra Senza Pizza, Bier zonder pizza. Een wonderlijke titel, tot je bedenkt dat Italianen lange tijd bier beschouwden als drank om je pizza mee weg te spoelen. Dat is inmiddels veranderd.

Italië is op dit moment het land waar het meest te beleven valt op het gebied van bier. Toccalmatto, Baladin, Brewfist, Del Ducato, Del Borgo; deze birrifici schuwen het experiment niet, wat vaak tot prachtige bieren leidt. Daarbij wordt geregeld de samenwerking met andere brouwers gezocht. Een verschijnsel dat typerend is voor het land; concurrentie en afgunst zijn ondergeschikt aan samenwerking en uitwisseling tussen brouwers.

Kunt u een flesje Toccalmatto Russian Imperial Stout Wild Bretta, of een Baladin Xyauyù op de kop tikken, dan kan de vakantie niet meer stuk. Maar een Brewfist Spaghetti Western of Del Borgo Re Ale zijn de vakantie-euro's ook meer dan waard.

Hét Italiaanse vakantiebier: Brewfist Spaceman. Een stoere IPA uit Codogno. Hoppig, bloemig, fruitig, harsig.

null Beeld Space Man
Beeld Space Man

Duitsland

In de Berlijnse bierbar Hopfenreich heb ik me laten vertellen dat brouwers in Duitsland niet meer zo strikt aan het Reinheitsgebot vasthouden. Het Genußgebot is er voor in de plaats gekomen. En dat is een goed idee.

Genieten van bier lukt in Duitsland steeds beter. Al dan niet met hulp van buiten (zie bijvoorbeeld de Amerikanen in brouwerij-bar Vagabund), kent het land steeds meer hippe brouwers. Crew Republic, Hopfenstopfer, Kehrwieder, BrauKunstKeller en Heidenpeters zijn de namen. Het Berlijnse bierrestaurant Das Meisterstück laat zien wat de nieuwe benadering is: geen lange tafels waar de literpullen in het rond gaan, maar beschaafd uitschenken in tekuglazen van het bij het gegrilde vlees passende bier. Met een handje op de rug. Kwaliteit boven kwantiteit. Maar met traditionele brouwers zoals bijvoorbeeld Weihenstephan, Ayinger en Paulaner is ook niks mis, welk gebod er ook wordt gehanteerd.

Hét Duitse vakantiebier: Hopfenstopfer Citra Ale. Vergeet radler. Áls het dan bier-met-citroensmaak moet zijn, neem dan deze citrusbom uit Bad Rappenau. Een Pale Ale met Citrahop.

null Beeld Hopfenstopfer
Beeld Hopfenstopfer

België

Voor een hippe pint kun je ook in België terecht. De aanvoerders zijn De La Senne, Alvinne en Struise. Van die laatste hebben de Pannepot, Cuvée Delphine en Black Damnation inmiddels een mythische status bereikt. Zeer rijke bieren, voor de liefhebber van een procentje meer. Mocht u in Brugge zijn, bezoek dan even de bierwinkel op de Burg voor een proefglaasje van deze wonderbaarlijke bieren. De flesjes kunt u beter buiten de stad in een regionale bierwinkel kopen, scheelt al gauw de helft. We blijven Ollanders, nietwaar.

Het combineren van spijs en bier is iets wat de Belgen zeer bezighoudt. En geef ze eens ongelijk. Het bijzonder brede palet aan smaken in bier maakt het tot de ideale begeleider van al het moois dat de Belgische chefs op het bord leggen. We noemen bierrestaurants Nüetnigenough in Brussel, 't Hommelhof in Watou, De Heeren Van Liedekercke in Denderleeuw en Cambrinus in Brugge.

Hét Belgische vakantiebier: De La Senne Taras Boulba. Voor als het niet zwaar hoppig hoeft te zijn, maar smaak geen bezwaar is. Een lichte en bittere Pale Ale uit Brussel.

null Beeld Taras Boulba
Beeld Taras Boulba

Spanje

Een vrijdagmiddag in het Museu Marítim in Barcelona. Honderden bierliefhebbers op het 4de Barcelona Beer Festival. Steeds vaker en steeds luider worden de Catalaanse liederen aangeheven, slechts onderbroken door gejuich bij het aanbreken van een nieuw vat. Dronkenmansgebral? Nou, meer het enthousiasme over het feit dat er nieuw bier te ontdekken valt. Weer een vinkje erbij in het balboekje met meer dan driehonderd bieren. En als het festival is afgelopen, zijn er nog genoeg bierbars in de stad om even bij te komen. Dat is Barcelona anno 2015.

Kijk uit naar de bieren van brouwers als Laugar, Naparbier, Nómada en La Pirata.

Hét Spaanse vakantiebier: Nómada Tundra. Droog en kruidig, beetje sexy bier. Een Ale uit Catalonië met drie soorten mout en drie soorten hop.

null Beeld Tundra
Beeld Tundra

Frankrijk

Het stereotiepe beeld dat Frankrijk een traditioneel land is, is er niet voor niets. Het gaat in ieder geval op als het om bier gaat. Genoeg brouwerijen, daar niet van, maar echt spannend wil het nog niet worden. In Parijs verschijnen wel bierbars en -winkels, maar daarbuiten is het huilen met de pet op.

De brouwers van Mont Salève uit Haute Savoie vormen de uitzondering op de regel, en komen nog wel eens over de grens. Ze zijn bijvoorbeeld aanwezig op het jaarlijkse bierfestival Borefts in Bodegraven. Verder kun je het, in Nederland althans, niet schoppen in bierland.

Mijn tip: kies in de supermarkt voor een fles La Goudale. Herkenbaar aan de kurk, in flinke flessen van 75 cl.

Hét Franse vakantiebier: Gayant La Goudale. Een moutige en zachte doordrinker, ondanks de 7 procent. Bière de Garde - de Franse variant van saison - uit Douai.

null Beeld la Goudale
Beeld la Goudale
Meer over