Deens echtpaar in New York opgepakt na 'verwaarlozing' baby

Elke oplettende toerist kent de huisregels van New York City. Zwaai op straat niet met flappen dollars. Hang je camera niet losjes over de schouder....

En o ja, laat je kind niet buiten op straat staan terwijl je binnen in een restaurant gaat zitten eten.

Dat laatste advies is vooral bedoeld voor bezoekers uit Denemarken. Daar schijnt het de gewoonte te zijn om de kinderwagen doodgemoedereerd achter te laten en het kroost met een half oog in de gaten te houden als binnen een vorkje wordt weggeprikt.

De stad was deze week in rep en roer toen de Deense actrice Annette Sorensen en haar New-Yorkse echtgenoot Exavier Wardlaw in de boeien werden geslagen. De gewaarschuwde politie had vastgesteld dat hun veertien maanden oude dochtertje Liv onbewaakt op Second Avenue stond gestald. En Second Avenue is een zeer drukke straat in de East Village.

Mishandeling en verwaarlozing van jonge kinderen is in de Verenigde Staten een heikel onderwerp. Met de regelmaat van de klok worden ouders juridisch ter verantwoording geroepen als blijkt dat zij hun opvoedkundige taken niet zo nauw nemen.

De Amerikaanse politie grijpt hard in wanneer ouders hun kinderen in de steek laten omdat ze, bijvoorbeeld wegens drugsverslaving, niet bij machte zijn hun ouderlijke verplichtingen na te komen. Maar niet zelden raken vaders en moeders ook in aanraking met de wet, als zij verzuimd hebben een oppas te regelen en hun kind de hele nacht alleen thuis laten.

De ouders van baby Liv brachten afgelopen weekeinde achter de tralies door. Over een week moeten vader en moeder zich voor de rechter verantwoorden. Nadat hun dochtertje tijdelijk in een pleeggezin werd geplaatst, is woensdag wel het gezin herenigd. Want de Deense moeder is en blijft zich van geen kwaad bewust.

Met verbijstering en ongeloof reageerden New-Yorkers op de naïviteit van de moeder om haar baby buiten op de stoep te laten staan, ook al werd vanachter het raam de kinderwagen in de gaten gehouden. Er gebeuren te veel bizarre dingen in New York, en er lopen te veel malloten rond in de stad. Je bindt niet eens je hond aan een paal, om even snel een boodschapje te doen.

Volgens Carl Albrechtsen, een Deens journalist in New York, reageerde het thuisfront met schamper gelach. Niet jegens de moeder, want die geniet alle sympathie. Nee, het Amerikaanse rechtssysteem deugt niet. 'Het is bespottelijk dat over dit incident zoveel ophef wordt gemaakt, terwijl mensen in Amerika omkomen van de honger en kinderen wegens armoede op straat belanden.'

Tim Overdiek

Meer over