LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

De zoon van mijn vriend accepteert mij niet

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: kan ik mee naar de verjaardag van de vader van mijn nieuwe vriend?

Sinds negen maanden heb ik een vriend, die nog getrouwd is, maar al een jaar weg is bij zijn vrouw. Hij heeft drie kinderen tussen de 16 en 22 jaar en heeft geen co-ouderschap. Zijn vrouw wil nog werken aan hun relatie, maar hij niet. Ik heb de kinderen al ontmoet en de jongste heeft moeite met mij. Nu heeft de vader van mijn vriend ons allemaal uitgenodigd voor een etentje voor zijn 80ste verjaardag. Mijn vriend wil dat ik meega, zijn vrouw is niet uitgenodigd. De jongste zoon wil niet mee als ik er ben. Maar ik wil wel gaan, zodat ik zijn kinderen en ouders beter leer kennen. Hoe los ik dit op?

Vrouw (49), naam bij redactie bekend

Ruimte

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het soms lastig is om jezelf weg te cijferen, maar de kinderen gaan voor. Scheidingen zijn heftig voor kinderen en een nieuwe relatie van een van de ouders helemaal. Geef iedereen de ruimte, blijf ook eens weg zodat vader en kinderen samen kunnen zijn. Respecteer die relatie en u krijgt er veel voor terug.

Coco Gubbels (46), Bodegraven

Rommelig

Het klinkt alsof uw nieuwe vriend rommelig omgaat met zijn vrouw en gezin. Het lijkt erop dat u meer minnares dan vriendin bent. Nogal logisch dat de jongste moeite met u heeft. Laat uw vriend eerst zijn gezinssituatie fatsoenlijk regelen en geef zijn kinderen de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie en hun vaders relationele capriolen. Als u zijn familie zo graag wilt leren kennen, kunt u apart contact met ze opnemen, zonder de jongste erbij. Uw vriend zou loyaal naar zijn kinderen moeten zijn. Ga niet naar de verjaardag. Wees volwassen. Ken uw plek. Dring uzelf niet op. Respecteer andermans gezin en grenzen.

Randa Peters (27), Amsterdam

Het duizendste Volkskrant Magazine is verschenen. Scroll, swipe en klik door die 1000 magazines en zie hoe vaak er een VVD’er op de cover stond. Hoe vaak een hond. Op welke covers we kozen voor naakt, welke fotograaf hofleverancier was en hoeveel Anton Corbijn er afleverde.

Brief

Wees genereus. Schrijf opa een brief dat je het aardig vindt dat je uitgenodigd bent en graag kennis met hem wil maken. Maar dat het jammer zou zijn als niet alle kleinkinderen op zijn 80ste verjaardag zouden komen. Dat kan een naar ‘haakje’ in ieders herinnering worden. Het lijkt me ook geen goede entree in deze familie.

Annet Niemeijer (83), Leidschendam

Geduld

U loopt beiden te hard van stapel. U kent uw vriend nog maar negen maanden. Gun het de 16-jarige zoon van uw vriend om de 80ste verjaardag van zijn opa mee te maken. Zoonlief is loyaal aan zijn moeder en heeft tijd nodig om alle veranderingen waar hij zelf niet om gevraagd heeft een plek te geven. Samen met uw vriend kunt u zijn kinderen en zijn vader beter op een ander moment leren kennen. Het past u om bescheiden te zijn in deze. Geduld is een schone zaak.

Siem van der Hoorn (71), Den Haag

Voegen

Je vriend zal allereerst aan het werk moeten om zijn huwelijk tot een goed einde te brengen, inclusief een goed werkend co-ouderschap. De kinderen zullen moeten ervaren dat zij onderdeel van vaders leven blijven (ook formeel!), pas dan kunnen jullie stappen zetten om elkaar te leren kennen. De nieuwe partner zal zich moeten voegen.

Pieke van der Wal (76), Sneek

Niet het moment

De jongste zoon is 16 jaar. Zijn vader verliet een jaar geleden het gezin. Drie maanden later werd u zijn nieuwe vriendin. Hoe is dat voor die zoon? En hoe is het voor hem, en de andere kinderen, als op de verjaardag van opa niet zijn moeder zit, maar u? U kunt op een ander moment, samen met uw vriend, zijn ouders beter leren kennen. Een verjaarsetentje is daar niet het aangewezen moment voor. En de gevoelens van de (klein)zoon lijken me op dit moment belangrijker dan de uwe. Hij heeft niet gekozen voor deze situatie.

Corry van der Lee (71), Amersfoort

Door zijn ogen

Mijn suggestie zou zijn: bekijk de situatie door de ogen van het kind. Dat zou er ongeveer zo uit kunnen zien: je ouders gaan uit elkaar, dat is het laatste wat je wil. Je hoort of voelt dat je moeder het nog een kans wil geven, dus er is nog hoop. Ze zijn nog niet eens officieel gescheiden en nu wil je vader zijn nieuwe vlam al meenemen naar de verjaardag van opa. Je zou je vader echt wel graag gelukkiger zien dan hij was, maar nog liever wil je dat alles bij het oude blijft. Gun de kinderen tijd. Verdiep je in de dynamiek van een stiefgezin en zet je eigen wensen nog even op een lager pitje.

Solveig Zeisser (49), Amsterdam. Voormalig stiefkind en -ouder

Over twee weken: Mag ik onze kinderen het risico op een erfelijke aandoening aandoen?

Mijn partner en ik willen graag kinderen. Hij heeft een erfelijke aandoening, waardoor hij jaarlijkse controles en eventuele operaties moet ondergaan. Daarnaast heeft hij een aanzienlijk verhoogde kans op kanker. Als wij samen kinderen krijgen, is de kans dat zij deze aandoening erven 50 procent. Ik wil dit graag voorkomen met preïmplantatie screening en ivf, maar mijn partner ziet hier de noodzaak niet van in. Hij ervaart (nog) geen hinder van zijn aandoening en vindt zijn leven niet van mindere kwaliteit. Moet ik vasthouden aan mijn principes of het risico nemen dat de kinderen deze aandoening erven?

Vrouw (24), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 9 november naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over