ColumnArnon Grunberg

De ziel van Jörg Haider leeft voort in Baudet, al was Haider een betere redenaar en een mooiere man

Arnon Grunberg
null Beeld

Marc W. ontmoette ik jaren geleden in bistro Buvette in New York, hij woonde boven Buvette en beweerde dat ze er de lekkerste croissants van New York hadden. We aten croissants, dronken koffie en hij vertelde dat hij een boek van me wilde verfilmen met het enthousiasme van de missionaris. Als de handelsreiziger een icoon is van het kapitalisme, dan moet je erkennen dat kapitalisme ook missiewerk is.

De film zou nu eindelijk worden gemaakt, we zaten in mijn favoriete Italiaanse restaurant met zijn Turkse cameraman en zijn scenarioschrijfster uit Nieuw-Zeeland. We spraken over de liefde.

Marc had een snor laten staan en hij droeg een bril waardoor hij vage gelijkenis vertoonde met Walter Benjamin.

Midden in de nacht kwam ik thuis en las uitvoerig over de Oostenrijkse vicepremier Heinz-Christian Strache, die inmiddels was afgetreden en zoals bekend in de zomer van 2017 in een villa op Ibiza aan een vrouw die beweerde een Russische miljonair te zijn half Oostenrijk te koop had aangeboden.

In Oostenrijk gebeurt alles eerder. De extreem-rechtse FPÖ kwam daar al op toen de rest van Europa nog veinsde tegen extreem-rechts te zijn. Het was Jörg Haider, die een bijzonder interessant dubbelleven leidde en in 2008 bij een auto-ongeluk omkwam, hij was op weg naar de 90ste verjaardag van zijn moeder, die de partij groot maakte. Haiders ziel leeft voort in Baudet, waaraan moet worden toegevoegd dat Haider een betere redenaar was en een mooiere man. Als personage was hij ook interessanter.

Forum voor Democratie is de Nederlandse onderafdeling van de FPÖ. Men veinst tegen de elite te zijn, terwijl men er deel van uitmaakt. Men veinst nationalist te zijn, terwijl men het land graag verkoopt aan een Russische miljonair.

Sommige politici hier te lande wensen van Nederland Oostenrijk aan de Noordzee te maken.

Meer over