Mee uitStudentes in Amsterdam

De Wilde Kippen gaan op stap in Amsterdam: ‘Ik ben nog steeds niet lam’

De eigenaardigheden van hedendaags nachtbraken door de ogen van groepjes stappers. Deze week gaan we mee met Amsterdamse studentes.

De illustraties in acrylverf bij deze serie worden gemaakt door kunstschilder Cor Groenenberg (49) op basis van foto's die tijdens de stapavond zijn gemaakt. Beeld Cor Groenenberg
De illustraties in acrylverf bij deze serie worden gemaakt door kunstschilder Cor Groenenberg (49) op basis van foto's die tijdens de stapavond zijn gemaakt.Beeld Cor Groenenberg

18.32 uur Spaghetteria

‘We noemen onszelf de Wilde Kippen’, zegt Miranda (23), terwijl ze een slokje neemt van haar droge witte wijn. ‘Met de groep kunnen we kakelen als kippen. En als je hebt gewipt, moet je de ochtend erna een kip sturen in onze appgroep.’

‘De groep’ bestaat uit negen Amsterdamse meiden, van wie er zeven vanavond aanwezig zijn. Ze zijn bezig met afstuderen − in bedrijfskunde, communicatie of op de filmacademie.

‘Honk 1’ is de Spaghetteria; een restaurant in Amsterdam-Zuid waar je voor weinig geld een flink bord verse pasta kan kopen. Ze eten hier bijna wekelijks, en niet alleen omdat ze zo dol zijn op spaghetti: ‘Alle obers hier zijn knap.’ We zitten buiten aan een picknicktafel onder de warmtelamp. We roken Marlboro blue, drinken Soave en praten over studies, spiritualiteit en mannen.

Na het eten stappen we over op scroppino’s. Het eerste glas is nog niet leeg of het tweede kannetje wordt gebracht.

‘Ik hoef er niet eens m’n best voor te doen − één knipoog en we krijgen nog een kan!’

‘Ik denk dat het tijd wordt voor honk 2.’

22.17 uur Duke of Tokyo

De Duke of Tokyo is een karaokebar in de Reguliersdwarsstraat. Hoewel ze pas een half jaar open zijn is het een regelrechte hit bij instagrammers in Nederland: ‘Vorige week waren Dio en Yara Michels nog hier!’ Het fotogenieke interieur doet met een beetje fantasie denken aan de kleine straatjes in Tokyo: overal hangen rode lampionnetjes en neonborden met Japanse tekens. De muren zijn beschilderd met lolitameisjes, het ruikt naar oud bier en yakitorispiesjes.

Alle booths zijn gereserveerd, maar gelukkig werkt Wilde Kip Sara hier en kan ze er nog eentje regelen. Op een iPad kiezen we liedjes uit − Marco Borsato, André Hazes, the Spice Girls − als het eerste shotje wordt binnengebracht. ‘Jaaaa, Jäger!’

Josje en Sara kiezen een nummer uit Frozen. Tweestemmig zingen ze ‘Love is an open doohoooor’ − ze hebben dit duidelijk vaker gedaan.

‘Nog eentje please! Verrassing voor Miranda!’ Het nummer ‘Rather be’ van Clean Bandit wordt opgezet.

‘Aaaaah! Ik vind dat oprecht een heel mooi nummer!’

When I am with you there is no place I’d rather be! No no no no no!’

‘Ik heb m’n eerste onenightstand op dit nummer gehad!

23.52 uur Kopstootbar

We lopen de Kopstootbar binnen in de Marnixstraat. De Wilde Kippen lopen direct door naar links achter, hun vaste hoek. Achter de bar staan vier vrienden, met wie ze deze zomer op vakantie gaan. ‘Ik ben benieuwd of dat gaat escaleren. Op seksueel vlak, bedoel ik dan.’ We zijn nog geen minuut binnen of iedereen krijgt een shot jenever − alleen Josje krijgt dropshot, want die moet ‘barfen van jenever’. Na een glas bier om de borrel mee weg te spoelen verplaatsen we ons naar de dansvloer. De dj draait r&b-hitjes: Drake, Rihanna, Ciara.

Op weg naar buiten gooit Desi per ongeluk twee planten om.

‘Die shotjes hebben me wel goed gedaan, ben een stuk minder misselijk nu.’

‘Ik ben nog steeds niet lam.’

‘Ik ben nog heel normaal, maar als ik iets serieus moet doen dan gaat het niet.’

‘Nee, de administratie gaat nu niet.’

00.57 uur Chicago Social Club

We haasten ons naar de Chicago Social Club op het Leidseplein, omdat de gastenlijst voor Super Social – het wekelijkse feestje op donderdag – sluit om één uur. In de club (‘de Soos’ voor intimi) hangt een grote discobal en naast de dj-booth staan twee varens. Het publiek is jong, knap en extravagant − hipsters die hun best doen onverschillig doch sexy gefotografeerd te worden door de huisfotograaf. ‘Het is hier een beetje zien en gezien worden, maar wij komen voor de gezelligheid.’ De Wilde Kippen hebben ‘behoefte aan iets fris’ en stappen over op gin-tonics. De meeste liedjes hebben we al gehoord in de Kopstootbar; Say my name van Destiny’s Child, Ignition van R. Kelly. De MC praat ze aan elkaar.

Er wordt gedanst, maar vooral gestaan en rondgekeken. Er wordt hier geregeld, dat is duidelijk.

‘Desi regelt altijd.’

‘Nu woont ze even bij haar ouders, maar daar hoeft ze nooit heen na uitgaan. Ze regelt wel een slaapplek.’

3.11 uur Linksvoor

‘Het is bijna vier uur, iedereen wordt jippig.’

‘Dat betekent hitsig.’

‘Ik ben anders ook behoorlijk jippig.’

Miranda komt aanrennen.

O my god! Desi staat gewoon te tongen met die ober uit de Spaghetteria!’

Nu is het alleen maar hopen op een kip in de app morgenochtend.

De namen in dit artikel zijn gefingeerd, de werkelijke namen zijn bekend bij de redactie.

Ook een leuke uitgaansgroep en mag de Volkskrant een keer mee? Mail naar dorien.van.linge@volkskrant.nl

Meer over