week uitPieter Derks

De week van Pieter Derks: wéér vergeten terug te appen en de halflege zalen uit de begintijd

Pieter Derks in zijn huis in NijmegenBeeld Ivo van der Bent

De week is weer voorbij. Met cabaretier en columnist Pieter Derks (36) nemen we de hoogte- en dieptepunten door.

Van de week stond Pieter Derks met zijn nieuwste show in de Brabanthallen en dat mag je gerust een hoogtepunt noemen – ‘Zo tof, daar komt een gemiddelde cabaretier normaalgesproken natuurlijk niet’ – maar hij was er óók een beetje huiverig voor. Pieter: ‘Ze hadden er wel een soort theater van gemaakt met stoeltjes op anderhalve meter enzo, maar het blijft een grote, lege hal.’ Ja, en probeer dan nog maar eens grappig te wezen, in zo’n gatenkaas. (Benoemen helpt, gewoon zeggen: ‘Wat een rare toestand hè, jongens?’)

Pluspuntje: sinds alles anders is geworden, is hij zichzelf óók weer opnieuw aan het uitvinden. Pieter: ‘Het voelt een beetje als de begintijd. Dan kwam de caissière vlak voor de voorstelling mijn kleedkamer in om te zeggen dat er zo weinig kaartjes waren verkocht dat ze iedereen ‘lekker verspreid door de zaal’ had gezet. Het spannende daaraan is dat ik mezelf nu ook weer de vraag stel: wat sta ik hier eigenlijk te doen?’ Niet dat-ie normaal maar wat aanklooit, helemaal niet, maar zo gefocust, zo alert zijn, dat ben je alleen als er echt iets op het spel staat. Vanzelfsprekendheid verliezen kan dus ook iets opleveren – doe er uw voordeel mee.

Dan nog even het dieptepunt want tjongejonge hé, wat is dat met Pieter en het niet terug-appen van vrienden? Met een zucht: ‘Ik weet niet wat het is. Ik zie ze binnenkomen, gewoon leuke berichtjes van vrienden die even willen weten hoe het met me gaat, en dan denk ik ook: oké, die moet ik zo even beantwoorden, maar voor ik het weet is er dan alweer een week voorbij.’ Om zijn vrienden niet het gevoel te geven dat hij ze negeert, leest hij de berichtjes alleen als ze binnenkomen op het scherm, ‘als een soort preview’, zodat ze niet denken: hé, hij heeft het gelezen, waarom reageert hij niet. Maar daar blijft het dan ook bij. Waarom? Druk. Twitter. Kinderen. Honderdduizend dingen. Ter verdediging: het is niet zo dat hij er vervolgens niet mee zit. Pieter: ‘Sterker nog, de hele week achtervolgt dat stemmetje me, van: je moet die en die nog antwoorden. Maar dan denk ik ook meteen erachteraan: ‘Ja maar nu is het toch al te laat.’ Enzovoorts.

Tip voor Pieters vrienden: boek een ticket voor zijn show en ga dan lekker níét zitten lachen. Goed voor zijn focus.

Meer over