ColumnAaf Brandt Corstius

De tweede van Harry en Meghan heet Lilibet Diana – en ik heb moeite met die naam

null Beeld

In deze column heb ik nog nooit een verborgen misstand aan de kaak gesteld, een schandaal rondom een politicus opgedregd of de extreem lucratieve mondkapjesdeal van een ongelofelijk irritante dertiger aan het licht gebracht.

Ik heb wel één keer de naam van een koninklijke baby goed voorspeld, althans, bijna goed voorspeld. De baby was ook niet geheel koninklijk, maar kniesoor. Dat is mijn wapenfeit: dat ik twee jaar geleden in de krant voorspelde dat de baby van Meghan en Harry Archibald ging heten.

Hoe ik dat deed, houd ik geheim, hou het op veel fingerspitzengefühl en een gigantische dosis puur toeval, maar ik wist dat het me niet nog een keer ging lukken, dus deed ik niet aan voorspellen toen Meghan en Harry een dochter kregen.

Het werd Lilibet Diana. Dat is ook saai om te voorspellen.

Ik heb wel moeite met die naam, trouwens – op Harry en Meghan mag je sinds Oprah geen kritiek meer hebben, maar dit lezen ze niet, dus hier gaan we.

Diana als tweede naam vind ik prima, je dochter vernoemen naar je overleden moeder is een goed idee, sterker nog: ik heb dat zelf ook gedaan.

Het zit ’m in de Lilibet. Lilibet is de koosnaam van koningin Elizabeth, dat weet iedereen, want iedereen heeft The Crown gezien, en in The Crown is het Lilibet voor en Lilibet na. Elizabeths vader noemde haar zo, haar man Philip noemde haar zo, en onlangs legde Elizabeth een briefje ondertekend met Lilibet op Philips kist. Lief.

In het interview met Oprah (‘Were you silenttttt or were you silenccccced?’) lieten Harry en Meghan blijken dat zij The Crown ook aandachtig hadden bekeken, én vertelde Meghan dat ze als Amerikaanse nul kennis had over het koningshuis waarin ze een paar jaar geleden belandde.

Ik heb een rekensom gemaakt: nul kennis plus The Crown bingen is al je kennis over het Britse koningshuis ontlenen aan The Crown. Daar is Meghan niet de enige in, ik ontleen ook al mijn kennis over het Britse koningshuis aan The Crown, en ik zit nog maar in seizoen 1.

Maar irritant is het wel. Ten eerste vind ik het zo Amerikaans: we noemen ons Britsige koningachtige kind naar The Crown. Ten tweede vind ik het hebberig om twee belangrijke meisjesnamen uit het koningshuis – Lilibet én Diana – op te eisen voor één kind. En ten derde: waar is Doria in dit verhaal? Doria is de moeder van Meghan, heeft haar alleen opgevoed, komt nu weer helpen met luiers verschonen en het kamertje schilderen met veganistische verf, maar vernoemen: ho maar.

Het ergerlijkst is dat Lilibets roepnaam Lili wordt. Hadden ze Archie dan ook niet gewoon Archibald kunnen noemen?