De stank van versgebakken brood

Ooit werd er door enige leden van de Ecowijk waar ik woonde bij de gemeentedeelraad geklaagd over de ‘stank’ van versgebakken brood....

Nu is geur, net als smaak subjectief, maar de geur van versgebakken brood en koek wordt door de meesten van ons toch niet als stank ervaren.

Met de klacht is dan ook niets gedaan. Het aantal warme bakkers is in de laatste decennia enorm teruggelopen, maar de laatste jaren is er in de grote steden een opkomst waarneembaar van Mediterrane bakkers die het vak nog op ambachtelijke wijze uitvoeren. Behalve brood verkopen ze ook diverse soorten baklava, waarvan de bekendste baklava van filodeeg is gemaakt.

Minder bekend is baklava van fijn griesmeel, dat door zijn textuur doet denken aan gemalen amandelen. In het hieronder beschreven recept wordt een kopje als eenheid gebruikt wat handig is bij het aanpassen van hoeveelheden. Voor een kleine baklava gebruikt u gewoon een klein kopje of bakje. Houdt er rekening mee dat een kleine baklava minder baktijd nodig heeft, dus let goed op de oven.

Roer de droge ingrediënten goed door elkaar en voeg vervolgens boter en yoghurt toe. Zorg dat alles goed is vermengd. Het mengsel moet nattig zijn, want de gries neemt het vocht in de loop van de tijd aardig op. Dek af en laat 2 uur rusten. Vet een stenen of metalen lage vorm in, maak het deeg plat (ongeveer 2 centimeter hoog – het deeg rijst) en maak hier met een mes een ruitpatroon in. Druk in elke ruit een amandel. Bak de Nammoura in 30 tot 45 minuten lichtbruin op 220 graden. Vermeng alle ingrediënten voor de siroop en roer op laag vuur goed door tot een dikke siroop ontstaat. Giet dit over de nog warme Nammoura. Laat afkoelen en geniet ervan op een zwoele zomeravond.

Martine Rasing

Meer over