PostuumSpencer Davis (1939-2020)

De sound van Spencer Davis (1939-2020) sloot aan bij de toonaangevende modcultuur

De Welshe multi-instrumentalist is dinsdag op 81-jarige leeftijd overleden.

Spencer Davis in 1970. Beeld Hulton Archive
Spencer Davis in 1970.Beeld Hulton Archive

Veel Engelse bands uit de jaren zestig haalden hun inspiratie uit Amerika, maar weinigen deden dat zo nadrukkelijk als The Spencer Davis Group. Hun dampende Britse interpretatie van blues, R&B en Motown-soul was rond 1966 zeer succesvol, ook in de VS en Nederland.

Bandleider Spencer Davis is dinsdag overleden in Los Angeles. Zijn agent meldt dat de 81-jarige al een week in het ziekenhuis lag en dat een longontsteking hem fataal werd.

Davis werd geboren in Wales, maar ging Duits studeren in Birmingham, waar hij in 1963 het rhythm-and-blueskwartet oprichtte dat in 1964 zijn eigen naam ging voeren. Bijna dan: eigenlijk heette hij Davies. Door weglating van de ‘e’ wilde hij Amerikanen dwingen zijn naam Brits uit te spreken.

Davis wist dat hij niet de ster van zijn eigen combo was. Dat was zanger Steve Winwood, die bij zijn toetreding in 1963 pas 15 jaar was, maar beschikte over het charisma en de strot van een volwassen soulzanger.

The Spencer Davis Group rond 1966: bassist Muff Winwood, multi-instrumentalist Spencer Davis, zanger, toetsenist en gitaarspeler Steve Winwood en drummer Pete York. Beeld Getty
The Spencer Davis Group rond 1966: bassist Muff Winwood, multi-instrumentalist Spencer Davis, zanger, toetsenist en gitaarspeler Steve Winwood en drummer Pete York.Beeld Getty

In de Londense Marquee-club, waar de groep in 1964 huisband werd, bleek hun sound aan te sluiten bij de toonaangevende modcultuur. De doorbraak kwam met Keep on Running (1965), een rockende cover van een Jamaicaans liedje. Davis’ versie werd een Britse nummer-1-hit.

Na de twee grootste Britse hits (ook Somebody Help Me werd begin 1966 nummer 1) volgden de grootste internationale: Gimme Some Lovin’(1966) en I’m a Man (1967). Van Gimme Some Lovin’ was Davis coauteur.

De glorietijd eindigde abrupt toen Winwood in 1967 de band verliet en Traffic oprichtte. De Davis Group stopte in 1969. Een reünie zonder Winwood (1973) was weinig succesvol. Van 2006 tot 2020 trad Davis op met steeds wisselende Spencer Davis Group-bezettingen.

Zijn grootste succes ná 1970 boekte hij als A&R-manager van Island Records, waar hij werkte aan de carrières van Bob Marley, Robert Palmer en, o ironie, zijn oude maat Steve Winwood. Even goede vrienden, maar over één ding zou Davis stellig blijven: ‘Met Traffic of solo heeft Stevie nooit meer zo goed gezongen als bij ons.’

Meer over