De perfecte attributen voor thuisblijvers

Blijft u thuis deze zomer? De Volkskrant heeft voor u de mooiste spullen op een rij gezet om toch een beetje een vakantiegevoel te krijgen.

Madelon Meester en Lisa Koetsenruijter
null Beeld Bodil Jane
Beeld Bodil Jane

The Joy Charcoal Stove (medium)

Voor verkoopadressen:
joystove.com, 98 euro.

Aanvankelijk dachten we aan het design van een hippe, net afgestudeerde ontwerper, maar het ligt anders. De fraai ogende Joy Charcoal Stove - waarop je ook kunt roerbakken, grillen en koken en die ook als potkacheltje kan fungeren - blijkt afkomstig van een Filipijns bedrijf dat ze al sinds 1978 maakt, naar een nota bene 170 jaar oud model. Floris Jacobs haalde ze naar Nederland, omdat hij er zelf graag eentje wilde hebben. Move over, Big Green Egg, de Joy Charcoal Stove is pas authentiek, veel goedkoper en met zijn 4 kilo aan gerecycled vliegtuigaluminium nog makkelijk te vervoeren naar het stadspark ook.

null Beeld Bodil Jane
Beeld Bodil Jane

Crosley Spinnerette

Online te bestellen, bijvoorbeeld via platenspeler-shop.nl, 169,90 euro.

Niet alleen mooi. Het geluid dat uit de Crosley Spinnerette komt, klinkt best aardig, zeggen nogal wat internetreviews, al zal de audiofiel er niet warm van worden. Dankzij het handvat is-ie makkelijk te vervoeren. Platen meezeulen hoeft niet per se: met de usb-aansluiting kun je via de pc niet op Spotify te vinden plaatjes omzetten naar een digitaal bestand. Leuk: de Amerikaanse Crosley is geïnspireerd op (je kunt ook zeggen: een kopie van) de klassieke Philips 22GF403 uit 1971.

null Beeld Bodil Jane
Beeld Bodil Jane

Croquet spel

HEMA, 24,95 euro.

De joligheid van minigolf gecombineerd met de schwung van jeu de boules: croquet is het ideale zomervertier. Het spel, waarbij je houten ballen door metalen poortjes moet slaan, kent zijn oorsprong in 19de-eeuws Frankrijk; het werd in 1873 al vastgelegd door de Franse impressionist Edouard Manet. Hedentendage zijn 30 landen aangesloten bij de wereldcroquetfederatie en komen recreatieve spelers gewoon bij de HEMA aan hun trekken. Voor wie de regels niet (meer) kent, levert het warenhuis een 'uitgebreide handleiding' mee.

null Beeld Bodil Jane
Beeld Bodil Jane

Droog Design Shadylace parasol

In groen of wit, 279 euro via droog.com.

De Shadylace parasol is als een bladerdak: door het weerbestendige kant baadt u in gefilterd licht in plaats van geheel in de schaduw. De Nederlandse ontwerper Chris Kabel ontwierp hem in 2004 in opdracht van het Franse Ministerie van Cultuur in samenwerking met de kantindustrie van Lille, in dat jaar culturele hoofdstad van Europa. U kunt zeggen dat u een museumstuk in de tuin heeft staan: het Dutch-designontwerp is onder meer te vinden in de collectie van het Museum Boijmans van Beuningen

null Beeld Bodil Jane
Beeld Bodil Jane

Zoku Trio Quick Pop Maker

Bijenkorf, 65 euro. Bol.com, 54,99 euro.

Een waterijsjesmaker, zó duur? Zeker, voor 1 euro heeft u ijsmalletjes van de Xenos, maar met de Zoku Trio Quick Pop Maker zijn de ijsjes in 9 minuten klaar, in plaats van in een halve dag. Dat is handig, voor als u pas bedenkt dat een ijsje een goed idee is op het moment dat de zon al schijnt, of als de kinderen erom beginnen te zeuren. Wat u dan wél níét moet vergeten, is de mal van tevoren in de vriezer bewaren.

null Beeld Bodil Jane
Beeld Bodil Jane

Seletti Buitenlampsnoer

In roze, wit of zwart, met tien lampjes. 99 euro via flinders.nl.

Op een zwoele zomeravond in Nederland volgt vaak een minder zwoele onweers- en regenbui. Dit lichtsnoer kan in dat geval, in tegenstelling tot tuinfakkels en vuurkorven, gewoon buiten blijven hangen: de ledlampen zijn weerbestendig. Het Italiaanse Seletti, bekend van de neonletters die menig etalage sieren in inspirerende quotes, maakt het snoer in twee veilige kleuren, zwart en wit, maar biedt ook een gedurfde optie roze die we eigenlijk leuker vinden.

null Beeld Bodil Jane
Beeld Bodil Jane

Monki gestreepte korte tuinbroek

45 euro.

Leer, suède, bruintinten en jeans: mode dicteert deze zomer verwijzingen naar de cowboy. Wij pleiten voor een Nederlandse variant: de boer. Met dit korte tuinbroekje bent u in een handomdraai farmer chic en hoeft u, in tegenstelling tot bij een jurk, niet meer bang te zijn te veel bloot te geven als u zich in het gras neervleit.

null Beeld Bodil Jane
Beeld Bodil Jane

Kweektafel Urban Garden

Dewiltfang.nl, 153,50 euro; zaden, IKEA 1,99 euro (3 zakjes); moestuinkalender, Sissy Boy Home, 9,95 euro

Voor mensen die het best leuk vinden een kropsla te zien opgroeien, maar geen behoefte hebben aan een hele moestuin, is deze Urban Garden-kweektafel. Bedoeld voor op balkon of dakterras, maar wij vinden dat tuinbezitters 'm ook mogen aanschaffen hoef je niet de halve tuin om te spitten. Kinderen bij wie de liefde voor tuinieren door een bepaalde supermarkt is aangewakkerd, kunnen ook los: de tafel is 1 meter hoog. Zaadjes van IKEA hebben door een zaadlint een groot gebruiksgemak: ze zitten al op de juiste afstand van elkaar en het lint is biologisch afbreekbaar. De Moestuinkalender van de Sissy Boy vertelt wanneer de groente geplant moet worden.

null Beeld Bodil Jane
Beeld Bodil Jane

Plastic vloerkleed

In diverse dessins, maten en prijzen, via plasticvloerkleden.nl

Geef uw tuin, balkon of veranda een exotisch tintje met een plastic vloerkleed een stuk gezelliger dan die kille stoeptegels.Webshopeigenaar Jane Demmer vertelt op haar blog hoe ze haar kleden, verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren, prints en maten, van over de hele wereld haalt, onder meer uit Ivoorkust, Marokko en India. Ze kunnen tegen een spatje, handig pas alleen op met felle zon: als de ondergrond te heet wordt, kunnen de kleden gaan 'braden', waardoor ze verpulveren.

null Beeld Bodil Jane
Beeld Bodil Jane
Meer over