De nieuwe oogst van 30 juli

De keuze van de V Zomer Magazine-specialisten uit het cultuuraanbod van deze week. Met onder meer een noir-parel, internationale stand-upcomedians en prachtfoto's uit de vroege Sovjet-Unie.

Redactie
Portret van Adriaen van de Velde van een echtpaar met twee kinderen en een min in een landschap, 1667. Beeld
Portret van Adriaen van de Velde van een echtpaar met twee kinderen en een min in een landschap, 1667.Beeld

1 Fotografie: The Power of Pictures, fotografie en films uit de vroege Sovjet-Unie. Joods Historisch Museum, Amsterdam, t/m 27/11.

Met grote vernieuwingsdrang, gedurfde cameraposities, snelle, ritmische montage en volop experimenten in de donkere kamer hielpen fotografen en filmers de communistische revolutie in Rusland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een stevig handje. Hoewel de revolutie al snel hun vrijheden beknotte, spat het talent van het werk van grootheden als fotograaf Rodchenko en film Sergej Eisenstein af. Speciale aandacht voor de relatief grote Joodse inbreng in de vroege Sovjet-fotografie en -cinema.

Arno Haijtema

2 Theater: Comedytrain International Summer Festival: Andrew Schulz en Kate Berlant. Comedyclub Toomler, Amsterdam, 3 t/m 6/8.

Ook dit jaar wist stand-upcomedian Stefan Pop een rijtje gewaardeerde buitenlandse collega's naar Amsterdam te halen voor het Comedytrain International Summer Festival. Zo betreden Andrew Schulz en Kate Berlant het podium. Twee rijzende sterren in de Amerikaanse comedywereld, waarvan Kate Berlant het meest in het oog springt. De experimenteel ingestelde comedian Berlant oogstte de laatste jaren veel lof met met haar onnavolgbare, surrealistische verhalen. Ook schept zij plezier in het opzoeken van ongemak in de zaal.

Joris Henquet

3 Theater: Theaterfestival Boulevard, Den Bosch, 4 t/m 14/8.

Elf dagen lang neemt zomerfestival Boulevard de stad Den Bosch over met allerhande vormen van podiumkunst op uiteenlopende locaties. Nieuw dit jaar is Het Josephkwartier, op een steenworp van het centrale festivalplein, waar in de festivaltuin makers en publiek elkaar kunnen ontmoeten. Een aantal producties richt zich expliciet op het Jheronimus Bosch-jaar, zoals de theatrale video-installatie van Dries Verhoeven. De openingsvoorstelling komt op conto van de befaamde Canadese danseres en choreografe Marie Chouinard. Haar dansdrieluik De Tuin der Lusten beleeft hier zijn wereldpremière.

Karin Veraart

4 Pop Dekmantel Festival, Openingsdag, op diverse locaties aan het IJ, Amsterdam, 4/8

Het Amsterdamse Dekmantel Festival wordt met het jaar groter en interessanter. Elektronische muziek en de avontuurlijke kant van dance staan centraal. Een sterk dagprogramma in het Amsterdamse Bos en nachtelijke feesten in de Melkweg. Op de openingsdag een optreden van James Holden (met band), dubsteppionier Shackleton en Krautrocklegende Jaki Liebezeit.

Gijsbert Kamer

5 Beeldende kunst Adriaen van de Velde, Rijksmuseum, Amsterdam, t/m 25/9.

Leuk, zo'n agenda-tip, maar wat de lezer van de Adriaen van de Velde-recensie van twee weken geleden natuurlijk echt wil weten is: hoe liep het af met Paard en Geit? Welnu, zij maken het goed. Zij hebben de ruzie bijgelegd, en spelen een wedstrijdje levend standbeeld zijn; de schapen zijn scheids. Ongein, dit alles. Echte beesten laten de manier waarop ze staan bepalen door de wind en zon. Die zouden elkaar nooit zo expliciet de kont hebben toegekeerd.

Stefan Kuiper/Rutger Pontzen

Meer over