De laatste dag

Lezers van de Volkskrant kiezen deze maand de Nederlander van het jaar 2005. Een dagelijks verslag van het stemverloop. Uitslag: 23 december....

Het laatste nieuws van het verkiezings- en lijstjesfront:

PvdA-Kamerlid Diederik Samson mag zich van de NCRV sindsgisteravond de 'Nieuwskenner van het jaar' noemen, nadat hij zichin de eindronde van de Nationale Nieuwsquiz nog bleek teherinneren hoeveel kilo cocaïne de ontvoerders van ClaudiaMelchers eisten als losgeld.

Voor de boekhouders onder ons: het einde van de lijstjes isnog niet in zicht. Nederland mag uit 24 kandidaten nu ook zijn'Moslim van het jaar' kiezen op de website www.wijblijvenhier.nl,met een aanpak en design die sommige leden van de kiescommissievaag bekend voorkwam, maar dat kan ook verbeelding zijn.

Intussen gaat de belangstelling voor de eigenVolkskrantverkiezing onverminderd voort. 'Het spelletje negerenis kennelijk geen optie', schreven wij gisteren op deze plek,naar aanleiding van de veelsoortige reacties die dezeverkiezingsshow oproept. De treffendste illustratie daarvanmochten we tegemoet zien van lezeres Christina Eijkhout, alias' Mumke' (zo zijn de gewoontes op internet), die de moeite namop het weblog te antwoorden met het prachtig paradoxale 'Jawelhoor, werkt voor mij uitstekend'.

Inmiddels zijn wel meer dan 21.500 stemmen uitgebracht. Wiezijn stem nog wil laten gelden, moet voort maken: de stemhokjeszijn alleen vandaag nog geopend. De poorten gaan onverbiddelijkop slot om 20.00 uur vanavond - een fraai tijdstip, dat nueenmaal onlosmakelijk verbonden is met verkiezingen.

Jean-Pierre Geelen

Meer over