PostuumSies Wever (1947-2018)

De 'George Best van het oosten' die als bankzitter drie Europa Cups won

Hij werd vergeleken met George Best. Sies Wever was geen loper en ging daarom keepen. Ajax-coach Rinus Michels liet hem trainen tot hij erbij neerviel.

Sies Wever. Beeld ANP
Sies Wever.Beeld ANP

Hij was in Drenthe de sensatie van 1961. Als jochie van 14 jaar maakte Sies Wever zijn debuut in het eerste elftal van VV Beilen. De trainer voorspelde dat hij één, hooguit twee seizoen voor de club zou spelen, want hij was het grootste keeperstalent dat de provincie ooit had voortgebracht.

Zijn carrière zou een grote vlucht nemen. Drie keer won hij begin jaren zeventig met Ajax de Europa Cup 1, de huidige Champions League . Alleen zat hij steeds op de bank. De degelijke IJmuidenaar Heinz Stuy genoot de voorkeur boven de George Best uit het oosten.

Als reservekeeper Wever op doel stond was er altijd wel iets van controverse. Vlak voor zijn debuut met de reserves van Ajax, werd zijn vrouw ziek. Hij bleef bij haar tot de dokter kwam, waardoor hij twintig minuten te laat was. Coach Rinus Michels besloot hem te passeren voor de uitwedstrijd voor de Europa Cup. ‘Als een prof op het veld staat moet hij alles kunnen vergeten. Zelfs dat zijn vrouw ziek is en alléén thuis ligt’, zei de generaal.

Michels stelde hem tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen 1970-71 op tegen Go Ahead, vaste keeper Heinz Stuy speelde voor de grap als midvoor. De KNVB was er niet blij mee. Bij Ajax zou hij in vier seizoenen maar tien wedstrijden in het eerste keepen, maar hij deelde vol mee in de premies zodat hij na zijn voetbalcarrière kon gaan rentenieren.

‘Of hij het erg vond om op de bank te zitten? Nee, hij hoorde toch bij de beste zestien spelers van Europa en genoot van het beste voetbal van de wereld op de eerste rang’, zegt zijn echtgenote Rommy.

Sies Wever overleed 18 augustus in zijn woonplaats Emmen aan de gevolgen van kanker. Hij laat een zoon en dochter na. Hij was een van de vijf kinderen van een gemeente-ambtenaar uit Beilen. Al snel blonk hij uit op het voetbalveld, maar hij koos voor het doel omdat hij lopen te vermoeiend vond.‘Een trainingsbeest was hij niet’, erkent Rommy.

Op zijn 16de viel hij uit in een beslissingswedstrijd om het kampioenschap van Beilen tegen zijn toekomstige club SC Assen, waarna hij door de supporters van Beilen werd beschuldigd van omkoping. Met SC Assen zou Wever van de onderafdeling naar de hoofdklasse doorstomen en het Nederlandse amateurelftal halen.

Anderlecht wilde hem hebben, maar hij koos voor Ajax. Zijn reputatie van luie keeper was coach Michels toen al ter ore gekomen. Hij liet Wever trainen tot het hem groen en geel voor de ogen werd.

‘Het was een nachtmerrie. Soms kwam ik thuis, dan dronk ik een fles Spa-water uit, en bleef ik twee uur op de bank zitten zonder een woord te kunnen zeggen’, vertelde Wever in het boek De Ajacieden van Maarten de Vos.

Na vier seizoenen Ajax kreeg hij een transfer naar MVV. Hij keerde twee jaar later terug naar Drenthe, waar hij ging spelen voor de hoofdklasser VV Hoogeveen. Hiermee werd hij in 1978 landskampioen bij de zondagamateurs.

Opnieuw was er controverse.

‘Na afloop van de laatste reguliere competitiewedstrijd zei bestuurder Piet van der Putten toen Sies het veld afliep: ‘Nu nog vier wedstrijden in de nacompetitie. Sies grapte: ‘Oké, doe ik voor 7.500 gulden’. Het was een grap, maar het werd een rel die zich dagenlang in de regionale pers voortsleepte’, zegt Rommy.

Hij stapte daarna over naar VV Emmen en sloot zijn carrière af bij Drenthina uit Emmen. Hij zou in de jaren daarop bij het voetbal in de provincie betrokken blijven als keeperstrainer en leider. En hij ging lezen en vissen. Voetbal kijken deed hij ook graag. Maar op televisie. De opening van de Arena was een van de laatste keren dat hij bij Ajax was.

Meer over