De aborigines

Hoeveel aborigines (oorspronkelijke bewoners) leven er nog in Australië? De aantallen die de gidsen noemen, verschillen enigszins. Australië (Lannoo's reisgids; ¿ 59,50) noemt het cijfer 160 duizend, bijna 1 procent van de bevolking....

De schrijfster van de gids, Sarah Vermoolen, gebruikt de woorden aborigines of aboriginals niet, maar heeft het over aboriginal mensen. Die benaming komt de lezer in de andere gidsen niet tegen.

Geen enkele gids slaat de sociale ellende van de aborigines over: een twintig jaar lagere levensverwachting, enorme werkloosheid, alcoholproblemen, benzine snuiven, discriminatie en de moeizame strijd voor landrechten.

In het dunbevolkte Northern Territory wonen verhoudingsgewijs de meeste aborigines. Ze hebben de laatste decennia beperkte landrechten gekregen. In grote delen van het Northern Territory is het verboden om zonder toestemming van aborigines buiten de wegen te komen. Die toestemming kan in één dag geregeld worden, maar neemt in sommige gevallen ook een jaar in beslag.

Er zijn Australische reisorganisaties die geheel verzorgde trips organiseren naar bijvoorbeeld Arnhem Land Aboriginal Reserve (Northern Territory). Ook de benodigde papieren regelen ze. Goedkoop is het niet: men betaalt al gauw duizend dollar voor drie dagen.

Meer over