Daisy¿s dip

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 8 personen
Half pond roomkaas, bv Philadelphia of mon Chou
Een ons gedroogde tomaten, op olie
1/4 liter zure room
Een (stukje van een) rood pepertje
Vier eetlepels pijnboompitten, geroosterd in een droge koekenpan
Tien blaadjes verse basilicum
Zout en versgemalen peper
Drie lente-uitjes, in ringetjes
Tortilla- of andere chips, stukjes rauwe selderij en wortel, en wat er allemaal nog meer te dippen valt


`Vrienden zijn de noten in het lied des levens; Een herinnering is een foto, met het hart genomen; De blijdschap van een kind is besmettelijk; Een glimlach is een geschenk dat iedereen kan geven; Vriendelijkheid is de brug naar des levens kansen.'

Het is maar dat u het weet: bovenstaande pareltjes heb ik niet uit een bijbels foldertje voorzien van met de mond geschilderde natuurtafereeltjes. Ze staan op de foliedeksels van halve literbekers zure room, merk Daisy. Stel u voor: daar sta je dan, in je ranzige keuken, de benzineprijzen zijn weer gestegen, je dochter heeft een gloednieuwe schoen per ongeluk met het vuilnis meegegeven, de wc is andermaal verstopt en als je probeert brood te roosteren slaan telkens alle stoppen door. Het humeur bevindt zich dus op een tragisch dieptepunt.

Maar dan doe je een beker zure room open, en alle leed is in een klap geleden. Ik verzamel die deksels en plak ze met behulp van al even gezellige magneetjes op mijn ijskast. Op de achterkant zit altijd nog een beetje zure room, die langzaam opdroogt en allengs in schilfers loslaat, die op mijn keukenvloer dwarrelen. Maar dat heb ik er wel voor over, want ik ben dankbaar om in een land te mogen wonen waar je zoveel vreugd en wijsheid zomaar bij triviale levensmiddelen cadeau krijgt. `Als er een lied in je hart is, zing dan hardop mee!' Dat ga ik zeker doen. Maar eerst een recept, dat óók al gratis bij de room zat. Een lekker dipje, voor feesten en partijen:
Gooi alle genoemde ingrediënten, behalve chips, selderij en wortel, in de keukenmachine met sikkelmes en laat de boel draaien tot een egale saus. Opdienen in een gezellig bakje met knusse dipdingetjes in een ander bakje ernaast. Of anders een flinke kwak op een gepofte, overlangs opengesneden aardappel. En vergeet niet: `Plezier kan gevonden worden in 's werelds doodgewoonste wonderen; Een zonnig humeur verheldert alles om je heen; Het leven is leuker als het geleefd wordt met een glimlach.' Nee, ik begrijp niet hoe ik het 42 jaar heb volgehouden, voordat Daisy's zure room in mijn leven kwam.


Meer over