DagboekErich Kuby

Dagboekfragment: Wehrmachtsoldaten eten er goed van in Frankrijk

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

We worden teruggezonden naar het Reich! Gisteren hebben Bertram en ik ons afscheid van Frankrijk gevierd. Tegen 8 uur zijn we naar het nabije dal gelopen, het was nog niet donker, vederlichte sluierwolken maakten het blauw van de avondhemel extra diep.

In Moulin des Ruats, een hotel met een befaamde keuken, word ik als een oude bekende ontvangen. Zowel de zoon als de broer van de eigenaar van deze paradijselijke gelegenheid hebben bekende restaurants in Parijs. Op dit moment zit de zoon in de gevangenis, waarin hij als de kok van een generaal belandde. Daar zijn ónze generaals nog niet op gekomen: Franse koks recruteren!

We eten wat de pot schaft: soep, forel in boter, gebakken aardappelen, sperziebonen en sla, omelet met jam. Daarbij een fles chablis, en tot slot kaas en een oeroude cognac, in reusachtige glazen. De rekening kwam op 63 frank voor ons beiden, anderhalve Rijksmark de man. We voelden ons haast schuldig. Ik zei tegen Bertram: denk hieraan als we weer terug zijn in de Duitse woestenij.

Tegen tien uur stapten we op. Het hele hotel kwam afscheid van ons nemen, de nacht was gevallen, een bijna volle maan stond hoog boven het dal. De rotsen deden aan beenderen denken; wat er overdag lieflijk uitzag, maakte nu een majestueuze, geheimzinnige indruk. De verlaten boerderijen langs de weg leken op riddersloten.

Erich Kuby (1910-2005), Duitse dienstplichtige soldaat en journalist. Uit Mein Krieg Aufzeichnungen aus 2129 Tagen, DTV, 1975.

Meer over