DagboekJ.J. Voskuil (1926-2008)

Dagboekfragment: Wat je verfoeit, word je zelf – en dan vind je het nog prettig ook

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Auvergne, 20 september 1968

Grauwe wolken. Op de weg naar Ste Cathérine kruisen we het pad van vijf jagers die met honden achter één haas aanzitten. Dat verpest de stemming grondig. Op de weg een dode hazelworm en een dode pad. Alles wat je hier ziet is dood.

Vannacht was ik bang om op te breken. L. heeft dat sterker. Die zou maar liever altijd blijven. Zodra ik zie dat er niets anders opzit, breek ik op. Dat is mijn vlucht naar voren. Achteraf niet altijd een slechte politiek.

Ten slotte zullen we wel met een koffer komen en blijven, zoals de oude lullen die we vroeger in het voorbijgaan in zoveel hotels aantroffen. Wat je verfoeit, word je, en je vindt het met enig inschikken nog prettig ook.

Een dode egel en een zojuist doodgeschoten buizerd, die daarna is platgereden. Het weer en de brede asfaltweg animeren niet. Een grauwe lucht, kleurloos licht. Het land is triest en de bossen, waar ik toch al geen vriend van ben, zijn troosteloos.

Terwijl L. al die dode dieren netjes in de berm wil leggen, heb ik de neiging er zo snel mogelijk aan voorbij te gaan, zonder zelfs de ­gelegenheid te benutten ze eens goed te bekijken. Van haar een aardige trek, van mij niet. Anderzijds wordt ze razend als ik zeg dat ze longontsteking krijgt als ze niet oppast. Omdat ze zich er ­beter voor afsluit, is de dood voor haar verder weg.

Ik moet snel voorbij, wil ik niet machteloos van ellende worden.

J.J. Voskuil (1926-2008), Ingekort fragment uit Terloops. Van Oorschot, 2004.