DagboekGordon Parks

Dagboekfragment: voorbereid op rijen uitgehongerde zwarten – en dan dít

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Johannesburg Beeld Getty
JohannesburgBeeld Getty

Ciskei, 17 september 1986

Tot zover alles goed, ik ben alleen een paar koffers kwijt. Het was wel degelijk een Concorde, en hij stelde niet teleur: in ongeveer drie uur van New York naar Londen.

Ik werd een tikje nerveus toen we in de ochtendschemering ­Nairobi naderden. Ver onder me lag de Kilimanjaro, de berg waar ­Gordon junior zo van hield, en even verderop was de plaats waar zijn vliegtuig was neergestort en uitgebrand. Dat was zeven jaar ­geleden, maar het leek alsof de ­bodem er nog altijd zwart­geblakerd was.

Op het vliegveld had ik graag even mijn benen gestrekt, maar we mochten het toestel niet uit. Toen we weer opstegen naar ­Johannesburg prevelde ik een ­gebedje voor Gordon junior.

Vanuit de lucht zag Johannesburg er vredig en welvarend uit. Een schitterend complex, omringd door een zee van witte en zwarte haat.

Op het vliegveld werden we opgepikt door twee grote Merdeces Benz-limo’s, die ons door New Londen loodsten en naar het Afrikaanse thuisland brachten. Ik had mezelf voorbereid op armoedige taferelen en rijen uitgehongerde zwarten, maar nu zit ik in een ­hotel dat zo luxueus is als de ­hotels in de VS: sauna’s, tennis­banen, een golfterrein, en een weelderig landschap met betoverend mooie bergen.

De directie is zwart en in de ­dinerzaal vanavond zag ik ten minste drie gemengde stellen.

Gordon Parks (1912-2006), Amerikaanse fotograaf, regisseur en schrijver. Uit Antaeus – Notebooks, Jour­nals and Diaries. Collins Harvill, 1989.

Meer over