DagboekHet Lieverdje

Dagboekfragment: provo’s zingen Ugge-ugge bij het Lieverdje in Amsterdam

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Het Lieverdje met protestborden omgehangen. Beeld anp
Het Lieverdje met protestborden omgehangen.Beeld anp

Amsterdam, 7 augustus 1965

De politie liet aankondigen dat zij zaterdag 7 augustus massaal bij het Lieverdje aanwezig zou zijn om de ORDE te handhaven, en dat zij iedereen aanraadde, van het Spui weg te blijven. Dankzij deze perfekte publicity-stunt begonnen al tegen half twaalf honderden en nog eens honderden mensen naar het Spui te stromen. Arrestantenwagens stonden klaar.

Aan de andere kant van de straat wachtten naar schatting driehonderd opgetogen lachende jongens met lange haren, veelal in witte spijkerpakken van ƒ 52,- uit het Werkmanspaleis. Achter hen rijen dik de toeschouwers, tot in de hekken van de Lutherse kerk – een kring van duizend man om een bronzen beeldje van anderhalve meter hoog.

Op het moment, dat de twee wijzers van de elektrische klok elkaar dekten, was Grootveld ergens vandaan verschenen, magisch beschilderd, gemaskerd, uitgedost en wel. In zijn armen had hij een verlept bosje bloemen.

Terwijl de provo’s Ugge-ugge begonnen te zingen, probeerde hij bij het Lieverdje te komen: een vreemde, anachronistische verschijning tegen de achtergrond van auto’s, uniformen en menigte. Een inspekteur stuurde hem met een armgebaar terug. De paus werd niet toegelaten tot het hoogaltaar van de Sint Pieter: meteen kwamen alle provo’s schreeuwend van de trottoirs en begonnen naar het Lieverdje op te dringen – op hetzelfde moment trokken de agenten hun sabels.

Harry Mulisch (1927-2010). Ingekort fragment uit Bericht aan de rattenkoning. De Bezige Bij, 1967.

Meer over