DagboekJan Frederik Helmers (1767-1803)

Dagboekfragment: Pikant epistel van Henri IV aan zijn geliefde

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Parijs, 19 juni 1802

Des morgens in gezelschap met Schimmelpenning de nationaale bibliotheek bezichtigt. Verscheide zaalen van eene verbazingwekkende lengte bevatten meer dan 300 duizend boeken. In de verschillende zaalen zaten meer dan 100 menschen te lezen of uittrekzels te maken. Verscheide hollandsche werken wierden in de Bibliotheek gevonden, de Germanikus (epos van Lucretia W. van Merken, red.) etc.

De Bibliotheek bevat meer dan 60 duizend manuscripten, en alle de eerste drukken der classische schrijvers, en de kostbaarste manuscripten. Wij zagen 2 boekdeelen met eigenhandige memorien van Lodewijk de 14 en een brief van Madame de Maintenon en een deel van de brieven van Hendrik de 4 aan verscheidene minnaressen; demain madame je fait le saut perileux etc. Eene andere begon: Cette lettre sera plus heureux que moi car il couchera avec vous.

Hier was den Isistafel uit Turien gebragt, de eerste munten uit Romen, die lomp en slegt waren, eene menegte grieksche munten van de tyden van Pericles, en een ongelooflyk aantal steenen uit de oudheid, etc.

Vandaar begaven wy ons naar St. Julien, een vermaard beeldhouwer. Wy vonden hem in zyn attelier bezig aan het marmerstandbeeld van Poussin, aan hem reeds door de Koning opgedragen. Vervolgens zagen wy in de Louvre een schilderstuk van Girodet, voor de eersten consul geschilderd.

In het hotel gedineert, by Lefebre thee gedronken, vandaar naar le Hameau de Chantilly. Er wierd een vuurwerk afgestoken en uitmuntend gedanst onder de boomen.

Jan Frederik Helmers (1767-1803), dichter en zakenman. Ingekort fragment uit Helmers en France. Uitg. Marinus van Hattum. Eon Pers, 2014.

Meer over