DagboekAlan Clark (1928-1999)

Dagboekfragment: Monsterlijke klim in de Zwitserse Alpen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

"Gorner Glacier, close to Zermatt, Valais, The Alps, Switzerland, Europe"Beeld Getty Images/iStockphoto

Zermatt, 3 oktober 1983

Schitterend weer, helderblauwe lucht, maar ’s avonds en bij het opstaan alpine kou. Ik voel me fit en gretig, gerustgesteld door mijn prestaties in de bergen. Woensdag zijn we naar de Schönbühlhütte gegaan, een monsterlijke klim, waar ik drie jaar geleden een wilde kat zag, op het punt waar de rots ophoudt en je verder met touw moet klimmen.

Het seizoen is voorbij en al heel wat herbergen in het dorp hebben hun deuren gesloten. Het kostte ons zesenhalf uur en tegen de tijd dat we bij de kabelbaan van Furri waren, was de laatste cabine vertrokken. Doodmoe en met pijnlijke voeten gingen we berg­afwaarts, het leek een eeuwigheid te duren voor de lichtjes van Zermatt dichterbij kwamen.

Gisteren gingen we over de ­Gornergletscher naar de hut van de Monta Rosa. Mijn god, gletschers zijn angstaanjagend. Een wit doolhof, doods en roerloos. De patrouille heeft kennelijk al ­weken geleden zijn spullen gepakt, want de staken en roodwitte linten die tijdig waarschuwen voor kloven waren verwaarloosd of ­kapot.

We hebben denk ik meer dan een uur gezigzagd voor we de eindmorene bereikten. Ik heb de Monte Rosa nooit beklommen, maar dat heb ik al gewild sinds ik op Eton het verslag las van Whympers beklimming, heen en terug in één dag, in oktober 1862, waarna hij niet erger uitgeput was dan na een hertenjacht in ­Argyll.

Alan Clark (1928-1999), Britse politicus. Ingekort fragment uit Diaries. Weidenfeld & Nicolson, 1993.

Meer over