DagboekFriedrich Hebbel (1813-1863)

Dagboekfragment: Man alleen geniet van sober kerstmaal

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Parijs, 24 december 1843

Vanavond is het Kerstavond. Vanochtend had ik dat nog niet door, maar toen mijn wasman kwam en begon over de vele geschenken die zij elkaar op deze dag in Allemagne gaven, waar hij met Napoleon was geweest, begon het me te dagen. Toen heb ik een behoorlijk middagmaal gegeten en ’s avonds in het Palais Royal heb ik voor 30 goudgulden een Goethe ­gekocht.

Was dat wijs van me? Ik vind van wel. Ik moet beslist meer boeken hebben en hier, waar ik zo weinig aanspraak heb, eens te meer. Toen ik met mijn schat thuiskwam, die aan de zware kant was en die ik mij toch niet wilde laten opsturen, omdat ik die dan pas morgen had ontvangen, vond ik twee ­brieven waarnaar ik al lang had uitgekeken.

Tot 10 uur was ik met Bamberg in Café de Paris, daarna ging ik naar huis en voordien, omdat ik met Kerstavond toch iets bijzonders wilde doen, heb ik voor 3 sous een galette, een soort gebak van bladerdeeg gekocht, dat (ik noteer dit voor jou, mijn trouwe Elise) ongeveer smaakt zoals een goed toebereide Duitse pannekoek.

Ik koop dit in een winkel vlakbij. Het is een genoegen om de drukte daar gade te slaan. Twee meisjes zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avond laat bezig de galettes in repen te snijden. Voor de winkel stellen de klanten zich keurig in rijen op.

Ik ging met mijn avondmaal naar mijn kamer, haalde Elises brief tevoorschijn, kuste die en las hem onder het eten.

Friedrich Hebbel (1813-1863), Duitse toneelschrijver. Ingekort fragment uit Sämtliche Werke I, 1904.

Meer over