DagboekBella Fromm (1890-1972)

Dagboekfragment: laat de Germaanse landen één groot rijk worden

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Dr. Hans Frank (1900-1946). Beeld Getty Images
Dr. Hans Frank (1900-1946).Beeld Getty Images

Berlijn, 17 december 1936

Diner op het Franse gezantschap. Goering, Milch, Schacht, Lammers en vele anderen maakten er hun opwachting. Ik zat naast Renée, van de Franse ambassade. Aan de tafel naast ons zat Rosenberg, de antichrist, met een Finse dame.

Ik hoorde hem een lofrede afsteken op de Noordse kenmerken van het Finse volk. ‘Wij zijn familie. Ik hoop dat de dag dat Duitsland, Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Nederland één Noords rijk zullen vormen, niet lang op zich laat wachten.’

De Finse dame keek een beetje verbaasd; de apostel van het Derde Rijk veranderde van onderwerp.

Ik werd misselijk toen ik zag dat Dr. Hans Frank er ook was. Tijdens de Republiek van Weimar was hij advocaat in München. Hij is ­diverse keren veroordeeld wegens verduistering en heeft een langdurige gevangeniscarrière achter de rug. Omdat dergelijke vergrijpen hem niet genoeg waren, vermoordde hij een officier van Justitie, die hem wegens een van zijn diefstallen had vervolgd.

Als beloning voor dit edelmoedige gedrag benoemden de nazi’s hem in 1933 tot rijkscommissaris voor Justitie in Beieren. Zijn eerste daad als ambtenaar in functie was het uit de gevangenis halen van zijn vader, die eveneens wegens verduistering was veroordeeld. Vervolgens nam deze rijkscommissaris voor Justitie een concurrerend advocaat te grazen.

Bella Fromm (1890-1972), Duitse journalist, vluchtte in 1938 naar de Verenigde Staten. Ingekort fragment uit Bloed en banketten – Society reporter in Berlijn. Vertaling Joop van Wijk. Balans, 1991.

Meer over