DagboekGeorge Orwell

Dagboekfragment: Kruipend en knielend naar je werk in de kolenmijn

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
 A man looking in the escape passageway of a mine - 1937-  Beeld Getty Images
A man looking in the escape passageway of a mine - 1937-Beeld Getty Images

Grimethorpe, 21 maart 1936

De diepte van de mijn is iets meer dan 350m. De jonge ingenieur die me meenam, dacht dat de kooi­liften naar beneden gemiddeld een snelheid van bijna 100 km per uur hebben, wat wil zeggen dat ze op topsnelheid zo’n 130 km moeten bereiken.

Deze keer zag ik de vullers aan het werk. De plek waar ze werkten, was onbeschrijflijk angstaanjagend. De kolenlaag is maar 30 cm of iets meer hoog en dus kunnen de mannen alleen kruipend of knielend naar hun werk en nooit staan.

De inspanning om voortdurend in een knielende houding scheppen kolen over je linkerschouder achter je te gooien moet enorm zijn. Daarbij komen nog de wolken kolenstof die in je keel vliegen en het moeilijk maken verder dan vlak voor je neus te kijken. De mannen zijn naakt, op een broek en kniebeschermers na.

Het was moeilijk om via de ­lopende band bij de kolenwand te komen. Je moest op het juiste moment wachten en jezelf er snel doorheen wringen als de band een ogenblik stopte. Op de terugweg kropen we op de band terwijl hij liep. Ik viel onmiddellijk en moest eraf worden getrokken voordat de band me tegen de ­stutten sloeg.

Behalve de andere ongemakken waar de mannen die daar werken mee te kampen hebben, is er ook de vreselijke herrie van de band, die nooit langer stopt dan een ­minuut.

George Orwell (1903-1950), Britse schrijver. Ingekort fragment uit Dagboeken 1931-1949. Vertaling Nelleke van Maaren. De Arbeiderspers, 2014.

Meer over