DagboekCarl Seelig (1894-1962)

Dagboekfragment: Koude tengels na een zwerftocht door de sneeuw

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Carl Seelig.  Beeld Getty Images
Carl Seelig.Beeld Getty Images

Sankt Gallen, 27 december 1953

Ontbijt in het stationsbuffet van Rorschach. Het kakement van een halfdronken klant gaat als een molenrad tekeer. Robert zit als vastgelijmd op zijn stoel. Ik stel voor langs het lichtgrijze water naar Arbon te lopen. Daar is hij ­tegen, hij adviseert de tegenovergestelde richting, maakt dan een draai van 180 graden en stelt Sankt Gallen voor.

De uitkomst: onder genoeglijke kout beginnen we aan de klim naar het vijflandenuitzichtpunt. Onder ons ligt het groene dal, maar hoe verder we komen, hoe dieper we wegzakken in de verse sneeuw. Robert ondanks de koude wind zonder overjas, ik in mijn lichte schoenen.

Geleidelijk wordt het donkerder rond het Bodenmeer. We ­raken de weg kwijt en dwalen lange tijd door het bos, zonder een mens te zien. We belanden op een steilte en zoeken zuchtend en steunend onze weg. Na een half uur klop ik aan bij een boerderij. In de woonkamer zit een kinderrijk gezin, met een behaaglijke kerstboom bij de eettafel. De boer die aan de deur komt, zegt dat we in de buurt van Eggersriet zijn.

Tamelijk steil dalen we af naar Sankt Gallen. Robert praat in steeds kortere zinnen, kennelijk van vermoeidheid. We nemen de tram naar het station van Sankt Gallen en belanden met zulke koude tengels in het buffet, dat we nauwelijks onze soeplepel kunnen vasthouden. Met groot ­genoegen verdiepen we ons in de menukaart.

Carl Seelig (1894-1962), Zwitserse schrijver. Uit Wanderungen mit Robert Walser. Suhrkamp, 2015.

Meer over