DagboekArthur Schopenhauer (1788-1860)

Dagboekfragment: kijk uit voor neerstortende schoorstenen in Parijs

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Het Palais du Corps Législatif, E. Ziegler, rond 1880. Beeld Alamy Stock Photo
Het Palais du Corps Législatif, E. Ziegler, rond 1880.Beeld Alamy Stock Photo

Parijs, 28 december 1803

Vandaag bezochten we het Palais du Corps Législatif. Dit schitterende paleis behoorde ooit toe aan het huis Condé, werd na 1795 de vergaderplaats van de Raad van Vijfhonderd en zal binnenkort worden geopend voor het parlement, dat dankzij de Eerste Consul (Napoleon Bonaparte, red.) een stem heeft gekregen. De vergaderzaal is bijzonder smaakvol ingericht, met een galerij voor de toeschouwers die rust op marmeren ionische zuilen.

We hebben ook nog het panorama van Napels bezocht. Het is fraai, maar niet zo groot als het panorama in Londen.

Het stormde vandaag zo hard, dat de voetgangers nergens veilig waren voor de neerstortende ­lei­stenen, tegels en schoorstenen. Er zijn meer dan honderd gewonden gevallen, naar het schijnt, en één dode. In de tuin van de Tuilerieën zijn ettelijke grote bomen ontworteld, waarbij één exemplaar een marmeren standbeeld heeft vermorzeld.

29 december

Vanavond gingen we naar het ­Théâtre des Jeunes-Artistes, waar voor de honderdzestigste keer het melodrama Arlequin dans un oeuf werd gespeeld.

Het theater is klein en slecht gebouwd. Het stuk was zo’n pantomime die je in Londen bij Asthleys, in het circus en soms ook in Drury Lane kunt zien; daar heeft het de hoogste graad van perfectie bereikt, terwijl deze voorstelling alleen maar mat en dwaas was.

Arthur Schopenhauer (1788-1860), Duitse filosoof. Ingekort fragment uit Reisetagebücher aus den Jahren 1803-1804. Brockhaus, 1923.

Meer over