dagboekLuise Rinser (1911-2002)

Dagboekfragment: Is de paus wel welkom in Duitsland?

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Paus Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek aan Duitsland (1980). Beeld Getty
Paus Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek aan Duitsland (1980).Beeld Getty

München, 15 november 1980

De paus in Duitsland. Veel opwinding van te voren. Kranten bellen mij op: wat vindt u van de reis van de paus? Hoogstens dit: zal de paus door deze reis de Duitsers beter maken, meer bereid tot vrede, opener voor het echte (niet het partij-)socialisme?

Ze zullen hem toejuichen. Mogen ze? Er bestaan sterke Duits-protestante gevoelens van aversie. Er gaan stemmen op tegen de enorme kosten die met dit bezoek gemoeid zijn: daar zou je toch iets nuttigs mee kunnen doen?

Dat vind ik ook. Maar mij schiet te binnen dat Judas, de penningmeester onder Jezus’ discipelen, zich heftig verzette tegen de verspilling van Maria Magdalena toen ze de kostbare olie over de voeten van de meester goot...

Maar de paus is niet Hij. Ik houd niet van de term ‘plaatsvervanger van Christus op aarde’. Hoogstens: ‘plaatsvervanger van het katholieke volk’. Maar de paus zou luxe moeten verbieden. Vertegenwoordigers van het christendom zouden het voorbeeld van vrijwillige armoede moeten geven, ook al wil het volk zijn vertoningen.

München. Ontmoeting met vertegenwoordigers uit de kunstwereld in de Herkuleszaal. Maar voor deze bijeenkomst ben ik niet uitgenodigd. Natuurlijk, ‘ze’ weten dat ik niet gekomen zou zijn, ze zijn mijn openbare weigering van 1978 niet vergeten, want ze hebben de beschuldiging dat ik een ‘sympathisante van de terroristen’ was nooit teruggenomen.

Luise Rinser (1911-2002). Ingekort fragment uit Bij de tijd – Dagboek 1967-1988.
Vertaling Ria van Hengel. Nijgh & Van Ditmar, 1991.

Meer over