DagboekAlfred de Vigny (1797-1863)

Dagboekfragment: Is de islam een gecorrumpeerd of een gezuiverd christendom?

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Alfred de Vigny Beeld Getty
Alfred de VignyBeeld Getty

Parijs, 12 maart 1838

Een soirée bij madame de La Grange, georganiseerd om mij kennis te laten maken met Lamartine. Ongeveer twintig personen. De lampen gedimd, in verband met de zwakke ogen van Edouard.

Lamartine en ik hebben twee uur lang met elkaar gesproken, ‘in een donker hoekje’, zoals het heet in De misantroop. Ik deed hem versteld staan toen ik zei dat ik het in niets met hem eens ben. We spraken over de censuur. In vriendelijke bewoordingen heb ik hem verweten dat hij het debat over de theaters in de steek heeft gelaten.

Ik stelde dat het theater momenteel een gemankeerd en ontoereikend instrument is en dat er naar mijn mening geen censuur nodig is: een door het publiek afgewezen toneelstuk is morsdood, terwijl een door de regering verboden stuk een gevaarlijk geheim leven leidt – tijdens de Restauratie (het herstel van de monarchie na de val van Napoleon, red.) hebben we daar genoeg voorbeelden van gezien. Hij stelde daarop voor een jury in te stellen, gekozen uit lieden die de openbare orde bewaken.

Ik vroeg hem of hij nog altijd gefascineerd is door de Oriënt. Hij toonde zich begaan met de moeilijkheden van de mohammedanen en vindt ze beschaafder dan wij, vanwege hun grote liefdadigheid. ‘En toch’, zei ik, ‘is de islam slechts een gecorrumpeerd christendom, zoals u heel goed weet.’

‘Een gezuiverd christendom!’, riep hij verhit.

Alfred de Vigny (1797-1863), Franse schrijver. Ingekort fragment uit Journal d’un poète. Larousse, 1913.

Meer over