DagboekRobert Craft (1923-2015)

Dagboekfragment: Igor Stravinsky blaast 85 kaarsjes uit

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Coronado Beach, 18 juni 1967

Het verjaardagsfeest van I.S. komt op gang met een fles Stolichnaya en een taart die zijn dochter heeft gebakken en die door haar plechtig de kamer wordt binnengedragen, samen met V., die een dienblad met vijfentachtig brandende kaarsen torst. We zingen Happy Birthday, waardoor het, aldus I.S. ‘son et lumière’ wordt.

Nadat hij de taart heeft aangesneden, openen we een aantal van de vierhonderd telegrammen die zich de hele week hebben opgestapeld. De president van West-Duitsland zendt een huldebetuiging van twee pagina’s, maar er is geen woord van een officiële instantie in Amerika, waar ‘de armoedige processie het zonder muziek doet’. Ook is er geen boodschap van de burgemeester van het stuk aan de woestijn ontroofde land waar I.S. zevenentwintig jaar heeft gewoond.

Zo staan de zaken dus. Terwijl de 85ste verjaardag van de grootste levende componist over de hele wereld gevierd wordt door complete festivals en talloze afzonderlijke concerten, heeft niet één organisatie in het tranendal dat hij zo lang vereerd heeft door zijn verblijf, er ook maar aan gedacht één programma aan deze gebeurtenis te wijden.

De kunstcriticus van de Los Angeles Times was de enige die de noodzaak van een concert erkende, en hij heeft ook geprobeerd zo’n concert te organiseren, maar de vakbond van musici weigerde, met als reden dat dat ‘een precedent zou scheppen’. Een precedent voor wie? Dreigt er soms een zondvloed van Stravinsky’s?

Robert Craft (1923-2015), Amerikaanse dirigent en schrijver. Ingekort fragment uit Igor Stravinsky – De kroniek van een vriendschap. Vertaling C.E. van Amerongen. De Arbeiderspers, 1976.

Meer over