DagboekHenry James (1843-1916)

Dagboekfragment: Europa is het continent van de onbeschaamde blik

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Rome, 21 januari 1873

Om van een verkoudheid af te komen, heb ik de afgelopen dagen geregeld een paar uur op de Pincio in de warme middagzon gezeten. Schitterend weer, en een even schitterende menigte. Wat een koekeloerend, lanterfantend, opgedirkt, heerlijk volk!

Je ziet er fijne lieden in hun rijtuigen, aangestaard door burgerlui te voet en bedelaars die in rijen langs de toeritten staan. Het grote verschil tussen de openbare ruimte in Amerika en die in Europa is het enorme aantal flierefluiters, die vanaf ’s ochtends vroeg de bankjes bezetten en je van hoed tot schoenen opnemen als je passeert. Europa is het continent van de onbeschaamde blik.

De dames op de Pincio moeten spitsroeden lopen, maar ze lijken het niet zonder welwillendheid te doen. De Europese vrouw is vertrouwd met de gedachte dat zij haar rol in het publieke leven heeft te spelen. Het is haar taak eenzaam achterover te leunen in haar calèche, terwijl ze haar parasol hanteert en de brutale blikken van de mannen aan weerszijden van haar pad negeert - afgezien van de incidentele bekende die zij met een nauwelijks merkbaar knikje begroet.

Het aantal jongemannen dat hier een strikt beschouwelijk leven leidt, zoals de kloosterlingen van weleer, is indrukwekkend. Ze zijn in grote aantallen te vinden op de Pincio, maar ook de Corso is er dagelijks vol van.

Henry James (1843-1916), Amerikaanse schrijver. Ingekort fragment uit Italian Hours. Penguin Books 1995.

Meer over