DagboekNescio (1882-1961)

Dagboekfragment: Een heel jaar, op de valreep toch nog goed gekomen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Windmolen bij Amsterdam, winter 1950. Beeld Getty Images
Windmolen bij Amsterdam, winter 1950.Beeld Getty Images

Amsterdam, 31 december 1954

Hoogtijdag. Wolkeloos, schitterende zon, windstil (’s nachts een beetje gevroren). Met de bus van over elven naar Loenersloot. De straten die tegen de zon in lagen, tijd- en plaatsloos. Wat zon in de Keulsche vaart. De kromme tochtsloot zoo glad en de weerspiegeling van de wilgen.

Overal kon je de takjes tellen, alles zoo scherp en apart en toch in één wereld. Ouerkerk op een donkere horizon. Het licht was zoo wonderlijk, alsof het niet op de grond kon komen. De menschen en fietsers voor ons uit op het rechte stuk voor Abcou als in een halve schemering.

Dezelfde schemering later onder de kale boomen van het ‘woud’ voor Loenersloot. Het fort met de twee besloten grachten, het wegje. En gezicht op Baambrugge en het grijze kerkje in de groote bocht naar Loenersloot.

Snel een gekookt eitje gekocht en metéén terug en het eitje in de bus opgegeten. Terug was het licht minder onaardsch, maar toch buitengewoon. Half 1 terug voor het Amstelstation. ’s Middags even kaas gehaald op de Middenweg . Een klein maantje. M’n twee populieren tegen een oranje lucht die naar boven gelig werd en de toppen tegen de blanke lucht.

’s Avonds om kwart voor zevenen het huis uitgegaan naar de Remonstrantse kerk op de Keizersgracht en daar wat gedommeld. De stille steegjes en de donkere steegjes. Deze dag maakte het jaar goed. Hallelujah.

Nescio (1882-1961), pseudoniem van de schrijver J.H.F. Grönloh. Ingekort fragment uit zijn Natuurdagboek. Nijgh & Van Ditmar, 2017.

Meer over