DagboekHans Maurenbrecher (1910-1966)

Dagboekfragment: Een extra gemene golf spuit door het kajuitluik

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Rarotonga, onderdeel van de Cookeilanden in de Grote Oceaan.   Beeld Getty Images
Rarotonga, onderdeel van de Cookeilanden in de Grote Oceaan.Beeld Getty Images

Grote Oceaan, 17 maart 1966

Vannacht niet geslapen wegens een klein laag eiland met een groot rif eromheen, dat precies in mijn koers ligt en dat ik tegen vijf uur ’s morgens moet passeren. Rekening houdend met onverwachte stroom mee, moet ik om half drie gaan uitkijken. Er is gelukkig volle maan.

Kan natuurlijk niet slapen tot half drie en blijf dan ook maar vanaf twee uur boven staan. Het eiland is niet meer dan twintig meter hoog en een mijl lang. Ik word om drie uur moe in mijn benen en ga nog even liggen met de kookwekker op een halfuur gesteld.

Een extra gemene golf spoelt over het voordek en spuit een massieve straal door het kajuitluik, het enige dat ik voor de hitte nog open had. Het loont de moeite niet op te noemen wat niet nat was. Het zeewater stond twee centimeter hoog achter de radio en alle boeken en kaarten op de kaartentafel waren ook nat. Ikzelf natuurlijk ook, evenals kleren, dekens, kussens enzovoort. Tot vier uur bezig geweest met dweilen en uitstallen.

Om half zes zie ik eindelijk die pannekoek als een grijze streep boven de horizon. Mijn koers klopt mooi. Probeer overdag wat te gaan slapen, maar dat lukt niet. Ik hoorde gisternacht voor het eerst om 09.00 uur het weerbericht van radio Auckland. Afstand vandaag 127 mijl, log 134, dat wil zeggen 5,6 knopen over vierentwintig uur. De natte rommel zoveel mogelijk gedroogd, maar ik moet in Rarotonga alles in zoet water uitwassen.

Hans Maurenbrecher (1910-1966), Nederlandse solozeiler. Ingekort fragment uit Het journaal van de Takebora. Hollandia, 1988.

Meer over