DagboekWolfgang Herrndorf (1965-2013)

Dagboekfragment: Duitse man leest het dagboek van Anne Frank

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Het dagboek van Anne Frank Beeld Getty Images
Het dagboek van Anne FrankBeeld Getty Images

Berlijn, 2 juni 2012

Lees Het dagboek van Anne Frank, dat om onverklaarbare redenen tot nu aan mij voorbijgegaan is. De notities beginnen op haar verjaardag, die ook mijn verjaardag is.

Als kind stond de Duitse geschiedenis altijd oneindig ver van me af. Toen ik voor het eerst het woord kamp hoorde, voerden in de Tageschau Israëli’s en Palestijnen net oorlog, een van mijn eerste tv-ervaringen, niet te begrijpen, Jom Kippoer 1973.

Ik vroeg er mijn vader naar, en mijn vader legde het uit, vertelde het verhaal van de kleine staat in het Midden-Oosten die op de dag van zijn stichting overvallen werd en waarom; en waarom hij überhaupt gesticht was, en daarna meteen de volle laag van de twintigste eeuw voor de achtjarige: Kristallnacht, hakenkruis, vergassing, Russen, Amerikanen – grotesken uit een wereld die met de vriendelijk-vreedzame wereld van de Bondsrepubliek, waarin wij woonden en die wij waren, niet de minste overeenkomst had, verledenste verleden.

Nu voor het eerst de tijdsdimensie opgemerkt: drieëntwintig jaar liggen er tussen de eerste dagboeknotitie en mijn geboorte, één generatie, meer niet, een knippering van de ogen.

4 juni

Gisteren zo uitgeput en gedeprimeerd dat ik met de knuffelhaas, die bij de verhuizing als bij verrassing weer opgedoken was, ben gaan liggen en hem heb uitgelegd dat hij niet bang hoeft te zijn.

Wolfgang Herrndorf (1965-2013), Duitse schrijver. Ingekort fragment uit Leven met het pistool op tafel.

Vertaling Pauline de Bok; Cossee, 2014.

Meer over