DagboekArnold Bennett (1867-1931)

Dagboekfragment: dinergasten laten zich niet afleiden door een beetje brand

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Londen, 5 maart 1908

De heer Orage, redacteur en eigenaar van het tijdschrift New Age, was hier maandagavond. Ik heb hem mijn artikel ‘How to Live on 24 Hours a Day’ verkocht en hem een stuk over H.G. Wells beloofd – of een interview, mocht Wells ervoor voelen.

Dinsdag Wells bezocht. Hij voelt er niets voor. Vindt dat interviews ‘spontaan’ moeten zijn, waarmee ik het eens ben.

Vond hem onbuigzamer en desondanks vriendelijker dan ooit. Hij moppert over zijn inkomsten, ofschoon hij 3.000 pond heeft verdiend met War in the Air, dat hij zonder moeite in vier maanden heeft geschreven. Het ontbrak ons aan tijd om dieper op de dingen in te gaan. Hij zei geestige en rake dingen over Keir Hardie (de dan net afgetreden leider van de Labour Party, red.) – ofschoon met weinig medeleven.

Hij vertelde een sterk verhaal over een diner voor twintig man – inclusief hemzelf en Balfour – bij Cust, waarbij halverwege op de verdieping boven hen brand uitbrak. Iedereen was zo in de conversatie verdiept, dat het diner gewoon doorging.

Cust was maar kort afwezig en bij de port deelde het attente personeel handdoeken uit, tegen het bluswater dat door het plafond lekte. De tafelconversatie ging ononderbroken door, begeleid door het geluid van brandpompen, gestommel op de trap, enzovoorts.

Ten slotte waren de gasten gedwongen de eettafel te verplaatsen naar een hoek van de kamer, omdat ze in een grote plas water zaten. Het diner ging door tot middernacht, daarna volgde een gezamenlijk bezoek aan de verwoeste salon op de bovenverdieping.

Arnold Bennett (1867-1931), Engelse schrijver. Uit The Journals. Penguin, 1971.

Meer over