DagboekSir Walter Citrine (1887-1983)

Dagboekfragment: De Finnen vinden de Russen niet moedig

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Stockholm Beeld Getty
StockholmBeeld Getty

Stockholm, 3 februari 1940

We hadden een rustdag en bezichtigden Stockholm, zoals iedereen weet een van de mooiste steden ter wereld. Het was koud, met een bijtende wind, minus 18 graden.

Voor zover ik hier uit de gesprekken kon opmaken, is Winston Churchills recente radiotoespraak, waarin hij de neutrale landen oproept zich aan te sluiten bij de geallieerden, slecht gevallen bij de Zweden. Herhaaldelijk hoorde ik de opmerking dat Engeland en Frankrijk ‘Tsjechoslowakije en daarna Polen’ in de steek hebben gelaten – en hoewel je zou kunnen antwoorden dat de Scandinavische landen zelf, tot Finland werd aangevallen, weinig animo hebben vertoond om welk land dan ook te verdedigen, neemt dat hun vrees niet weg dat ook zij in de steek zullen worden gelaten.

Phil Baker vertelde over zijn ervaringen bij het front bij Kitelä. Hij heeft er een kolonel gesproken die felle gevechten met de Russen heeft geleverd. Ze hadden twaalf Russen gevangengenomen en aangezien de Finnen geen bewakers konden missen, hadden ze de Russen labels omgehangen en gezegd dat ze moesten doorlopen tot ze een Finse officier zagen.

De Russen hadden 15 mijl over de weg afgelegd voor ze iemand tegenkwamen, terwijl ze maar 9 mijl door het bos hadden hoeven lopen om bij het Russische front te komen. Dat voorval leek hem een bewijs van het Russische gebrek aan moed.

Sir Walter Citrine (1887-1983), Engelse waarnemer in de Fins-Russische oorlog. Ingekort fragment uit My Finnish Diary. Penguin, 1940.

Meer over