RubriekDagboek

Dagboekfragment: actrice Shirley Maclaine krijgt een blaar

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
De Pyreneeën. Beeld AFP
De Pyreneeën.Beeld AFP

Pyreneeën, 4 juni 1999

Het vertrek uit Saint-Jean-Pied-de-Port was een vuurdoop – recht omhoog de Pyreneeën in. Ik was niet gewend aan het gebrek aan zuurstof en ik had mij eigen tempo ook nog niet gevonden. Ik zag dat Anna langzamer liep dan ik en ik wilde niet te ver vooruitlopen.

Ik ging langzamer lopen. Ik herinnerde me dat ik het als professionele danseres veel moeilijker had gevonden om in een klas met beginners te zitten dan in een moeilijke klas voor gevorderden.

Ongeveer vijfeneenhalve kilometer liepen we recht omhoog, omgeven door hazelaars, kastanjebomen en witte berken. Ik voelde me gelukkig, ook al was ik buiten adem. De bergen waren prachtig. Koebellen klingelden en hun muziek danste tussen de bomen.

Narcissen, boterbloemen en paarse bloemen groeiden aan de voet van de bomen. Ik moest denken aan mijn kindertijd en herinnerde me de dag waarop ik naar school was gelopen en een prachtig bloembed was tegengekomen. Ik was blijven staan om de schoonheid van de bloemen in me op te nemen en ik herinnerde mij dat ik op dat moment helemaal in mijn geluk was opgegaan.

Precies op het moment dat ik dat dacht, voelde ik dat zich op mijn rechtervoet een blaar aan het vormen was. Nu al? Zo snel? Ik had mijn voeten ingewreven met vaseline en verkeerde in de veronderstelling dat mijn schoenen precies goed pasten.

Shirley MacLaine (1934), Amerikaanse actrice. Ingekort fragment uit Voettocht naar Santiago de Compostela. Vertaling Jacqueline Moonen. De Boekerij, 2000.

Meer over