DagboekLisa de Boor (1894-1957)

Dagboek: de Gestapo geeft geen gehoor

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Hamburg, 25 februari 1944

In het ziekenhuis van Eppendorf. Vreemd om hier te zijn waar ­Monika (dochter van de auteur, red.) heeft gewerkt. Het toeval wil dat ik dokter Von H. tegen het lijf loop. Hij kan echter niets voor Monika doen, hij heeft zelf de ­Gestapo op zijn dak. Ik meld me bij de decaan van de medische ­faculteit. Die is zeer kortaf. Al deze heren zijn duidelijk bang.

Daarna naar de meldkamer van de Gestapo, slechts moeizaam vind ik mijn weg door de puin­hopen naar de Sievekingsplatz. Justitiegebouw, hoofdinspecteur Stavitzky, type omhooggevallen partijbons, geen menselijke trekken. In mijn poging tot gesprek gaat hij tekeer tegen ‘de intellectuelen’. Hij geeft geen toestemming voor bezoek, verwijst me door naar zijn chef dr. Kreuzer.

Ik erheen, maar dr. Kreuzer ontvangt geen bezoek. Naar de rechtskundige mr. K. Bij deze intelligente man kom ik enigszins bij van de schok van mijn gesprek met Stavitzky.

’s Middags naar een café. K. gaat proberen een weg naar Kreuzer voor me te vinden. In de namiddag opnieuw voor de deur van de Gestapo. Daar krijg ik te horen: ‘Het bevel blijft van kracht.’ Doodmoe naar Gross Borstel, de puinhopen matten me af.

’s Nachts afweergeschut, ik slaap met mijn kleren aan.

26 februari

Om half negen sta ik opnieuw voor de hellepoort. ‘De heren zijn nog niet aanspreekbaar.’ Om half twaalf: ‘In verband met het weekeinde is niemand van de heren meer beschikbaar.’

Lisa de Boor (1894-1957), Duitse schrijver en dichter. Uit Tagebuchblätter aus den Jahren 1938-1945. Biederstein, 1963.

Meer over