Dadelkoeken


Ingrediënten

½ pond dikke dadels
75 g. blanke amandelen
100 g. volkorenmeel
100 g. bloem
25 g. roomboter
50 g. margarine
½ tl bakpoeder
½ tl citroenrasp
1 groot ei
scheut water of melk
snufje zout


Er ontstaat een schisma in onze culinaire samenleving, met aande ene kant de bourgondiërs, voor een groot deelvertegenwoordigd door een groep eigenzinnige babyboomers, en aande andere kant de gezondheidsfreaks.

Beide groepen hebben hun eigen fundamentalisten. Chirurg'Plastik Micky' is een gezondheidsfreak, wiens leven in het tekenstaat van het bestrijden van uiterlijk verval door middel van hetmes en inname van een onwaarschijnlijk grote hoeveelheidvitaminepillen.

De babyboomer-bourgondiër ziet er wel gelukkig, maar toch watverlopen uit. Hij strijdt voor het recht op eigen keuzen. Gezondleven prima, maar dan alleen als je daar zélf voor kiest en nietomdat het door de staat gedicteerd wordt.

Wij maken gezonde dadelkoeken. Bourgondiërs kunnen hetvolkorenmeel eventueel vervangen door bloem, alleen roombotergebruiken en de koeken als ze klaar zijn nog even door depoedersuiker rollen.


Bereidingswijze

Klop met een garde het ei los en zet 2 el. apart om later dekoek mee te bestrijken. Maak in de keukenmachine of met destaafmixer een deeg van volkorenmeel, bloem, boter, margarine,bakpoeder, citroenrasp en ei en mix deze ingrediënten doorelkaar tot er een korrelstructuur ontstaat.

Doe dit over in een ander bakje, voeg een scheut koud waterof melk toe en kneed het deeg kort door elkaar tot er eensamenhangend geheel ontstaat. Zet weg in de diepvries. Maak nude vulling door de amandelen kort grof te vermalen. Zet apart.Ontpit de dadels en maal ook deze kort fijn. Vermeng nu met dehanden de dadelpasta met de amandelen.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakplaat in metroomboter en bestuif met bloem. Strooi wat bloem op het werkbladen maak het deeg met de roller plat. Vouw een paar keer dubbelen rol weer plat tot er een strook deeg is van circa 12centimeter en 75 millimeter dik. Maak een rol van dedadel-amandelvulling en leg die op de deegstrook. Rol het deegeromheen. Besmeer met wat geklopt ei. Snij nu met een scherp meskoeken van ongeveer zeven centimeter lengte. Bak ze in een halfuur gaar en glanzend. Laat afkoelen, verpak in plasticfolie enbewaar tot gebruik in de vriezer.


Meer over