Daan en Anna maken comeback als populairste kindernamen

Daan en Anna zijn terug. In 2016 was Daan de populairste jongensnaam, nadat hij in 2015 nog uit de top vijf was verdwenen. Anna maakte twee jaar terug ook geen deel uit van de top drie, maar is weer in trek. Dat maakte de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vandaag bekend.

Daan en Anna waren in 2016 de populairste kindernamen volgens de SVB. Beeld anp
Daan en Anna waren in 2016 de populairste kindernamen volgens de SVB.Beeld anp

Na Daan komen Noah en Sem op twee en drie in de lijst van 2016. Bij de meisjes delen Emma en Tess de tweede plek. De SVB is op de hoogte van de namen van alle pasgeboren kinderen in Nederland omdat het ieder kwartaal kinderbijslag uitkeert aan de ouders ervan. In 2016 zijn in totaal 88.494 jongens en 84.286 meisjes geboren.

Liam verdween in 2016 uit de top tien voor jongens, nadat het volgens de SVB de populairste naam was in 2015.

Andere ranglijst?
De meetmethode van de SVB is niet perfect, merkte de Volkskrant vorig jaar op. Liam en Emma zouden namelijk niet de namen zijn die over een paar jaar het vaakst over het schoolplein klinken. Want door de spellingsvarianten van de namen samen te voegen, ontstond een andere ranglijst, met Luuk/Luc/Luke en Sara/Sarah/Zara bovenaan.

Lees hier het artikel van Rik Kuiper en Mirjam Leunissen terug. Bekijk ook de multimediale special, waarin we de historische ontwikkeling van kindernamen in context plaatsen.

Zo heet Nederland

Hoe vaak komt jouw naam voor? En in welk jaar het meest? 14 miljoen baby’s en dus minstens zoveel voornamen kwamen er sinds 1945 in Nederland bij. Ontdek de invloed van sport- en pophelden, immigratie en religie. En ben je op zoek naar een gegarandeerd unieke babynaam? Gebruik dan onze razendsnelle unieke-namengenerator. Bekijk onze special: Zo heet Nederland.

Meer over