Cupcakes

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 10 personen
Voor het beslag:
250 gram zachte boter
250 gram suiker, 5 eieren
300 gram zelfrijzend bakmeel,
gezeefd, 1 dl karnemelk
halve dl citroensap
rasp van zes citroenen
zakje echte vanillesuiker
Voor de siroop:
100 gram suiker, 1 dl citroensap
Voor de frosting:
250 gram roomkaas (Mon Chou)
50 gram zachte boter
2 eetlepels citroensap
rasp van 2 citroenen
500 gram (echt waar) poedersuiker


Als er één versnapering de schuld is van het collectieve Amerikaanse overgewicht dan is dat wel de cupcake. In Nederland zijn cupcakes niet gangbaar, en dat is maar goed ook. Zeker, ook Hollandse ouders bakken cakejes om uit te delen op kinderverjaardagen. Maar niemand is zo gek om die traktatie te bedekken met een centimeters dikke laag frosting: een gruwelijk mengsel van margarine, poedersuiker en blauwe, roze of groene kleurstof.

Hier wel. Het resultaat levert een stuk of zes-, zevenhonderd loze calorieën per stuk, weggehapt door schoolkinderen die vaak, mede dank zij de ongezonde schoollunch en het gebrek aan beweging (één uurtje gymnastiek per week) tóch al te dik zijn. Veel scholen hebben daarom het trakteren van cupcakes verboden. Heel verstandig.

De school van mijn kinderen vond dat een te rigoureuze oplossing, en verbood alleen zelfgemaakt gebak. Voorverpakte cupcakes uit de supermarkt mogen wel. Mét een ingrediëntenlijst, die aantoont dat de cakejes geschikt zijn voor 'safe sharing'. Begrijpelijk is dat wel, in een land waar zowat een op de tien kinderen allergisch is voor melk, eieren, noten of andere gangbare voedingsmiddelen. Maar aan de andere kant: trakteer dan maar liever een mandarijntje.

Onderstaande citroen-cupcakes smaken bedrieglijk licht en fris, en er komt geen margarine of kleurstof aan te pas. Maar caloriebommen zijn het tóch.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de muffinbakvorm(en) met papieren muffinvormpjes: het worden er ongeveer twintig. Doe de boter en de suiker in een kom, zet de mixer er op en mix alles licht en schuimig, zeker 5 minuten. Voeg daarna, al mixend, een voor een de eieren toe en de citroenrasp. Vervolgens het meel en een flinke snuf zout, en daarna de karnemelk en het citroensap. Schep het mengsel in de vormpjes, bak in ze 20 minuten gaar.

Kook intussen de siroop: doe 100 gram suiker en 1 dl citroensap in een steelpan en verhit tot de suiker is opgelost. Laat de cakejes vijf 5 minuten afkoelen en verdeel de stroop er over.

Laat ze compleet afkoelen. Maak dan de frosting: mix de roomkaas, zachte boter, citroensap, citroenschil en vanillesuiker glad. Voeg, al mixend, langzaam de poedersuiker toe. Smeer of spuit een vingerdikke laag van de frosting op elk cakeje.


Meer over